Wat is een hypothecair krediet?

Je wil een appartement, huis of stuk grond kopen. Je wil jouw eigen woning bouwen of renoveren. Jouw spaargeld is echter beperkt. Met een hypothecair krediet krijg je het geld dat je nodig hebt om jouw plannen te realiseren. Zo’n lening wordt vaak terugbetaald over een periode van 10 tot 30 jaar. Informeer je grondig vóór je een hypothecair krediet afsluit. Een krediet is nooit gratis. Bovenop het bedrag dat je leent, moet je intresten betalen én de kredietverstrekker (bv. jouw bank ) waarborgen geven.

Een krediet afgestemd op jouw behoeften

Er bestaan verschillende types hypothecair krediet. Zo heb je altijd de keuze tussen een lening aan een vaste of een variabele rentevoet. Je kan ook bepalen over welke periode je het krediet wil terugbetalen. Win dus de nodige informatie in vóór je een contract afsluit! 

Bij wie kan je terecht?

Aankloppen bij jouw huidige bank is het eenvoudigst. Maar hypothecaire kredieten kan je ook krijgen bij hypotheekondernemingen en tussenpersonen (agenten, makelaars). Op de lijst van door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) erkende bemiddelaars in hypothecair krediet en kredietgevers kan je zien waar je terecht kan. De wet bepaalt o.a. dat een variabele rentevoet enkel binnen bepaalde grenzen mag schommelen. Zo mag de kredietverstrekker niet elke maand een andere rentevoet hanteren. Hetzelfde geldt voor de terugbetaling van het kapitaal: de kredietverstrekker kan geen willekeurige terugbetalingsvoorwaarden opleggen. Hij kan bv. geen terugbetaling eisen met als enige argument dat hij het geld op dat moment aan interessantere voorwaarden zou kunnen beleggen.

Ons advies: ga altijd bij verschillende kredietinstellingen langs vóór je een beslissing neemt. Ze geven niet allemaal dezelfde voorwaarden en je kan de concurrentie altijd laten spelen.

Je hebt het al begrepen: een hypothecair krediet mag jouw vastgoeddromen dan al dichterbij brengen, realistisch blijven is de boodschap!

De Wikifin-tips

  • Geld lenen, kost geld. Neem de tijd om degelijk advies in te winnen.
  • Ga praten met verschillende kredietverstrekkers (hypothecaire ondernemingen, tussenpersonen) vóór je een beslissing neemt.
  • Op de lijst van door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) erkende bemiddelaars in hypothecair krediet en kredietgevers kan je zien waar je terecht kan. Informeer naar de kredietformules en oplossingen die het best voor jou passen, vóór je een hypothecair krediet kiest.