Wat is een hypothecair krediet?

U wil een appartement, huis of stuk grond kopen. U wil uw eigen woning bouwen of renoveren. Uw spaargeld is echter beperkt. Met een hypothecair krediet krijgt u het geld dat u nodig heeft om uw plannen te realiseren. Zo’n lening wordt vaak terugbetaald over een periode van 10 tot 30 jaar. Informeer u grondig vóór u een hypothecair krediet afsluit. Een krediet is nooit gratis. Bovenop het bedrag dat u leent, moet u intresten  betalen én de kredietverstrekker (bv. uw bank ) waarborgen geven.

Een krediet afgestemd op uw behoeften

Er bestaan verschillende types hypothecair krediet. Zo heeft u altijd de keuze tussen een lening aan een vaste of een variabele rentevoet . U kan ook bepalen over welke periode u het krediet wil terugbetalen. Win dus de nodige informatie in vóór u een contract afsluit! 

Bij wie kan u terecht?

Aankloppen bij uw huidige bank is het eenvoudigst. Maar hypothecaire kredieten kan u ook krijgen bij hypotheekondernemingen en tussenpersonen (agenten, makelaars). Op de lijst van door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) erkende bemiddelaars in hypothecair krediet en kredietgevers kan u zien waar u terecht kan. De wet bepaalt o.a. dat een variabele rentevoet enkel binnen bepaalde grenzen mag schommelen. Zo mag de kredietverstrekker niet elke maand een andere rentevoet hanteren. Hetzelfde geldt voor de terugbetaling van het kapitaal: de kredietverstrekker kan geen willekeurige terugbetalingsvoorwaarden opleggen. Hij kan bv. geen terugbetaling eisen met als enige argument dat hij het geld op dat moment aan interessantere voorwaarden zou kunnen beleggen.

Ons advies: ga altijd bij verschillende kredietinstellingen langs vóór u een beslissing neemt. Ze geven niet allemaal dezelfde voorwaarden en u kan de concurrentie altijd laten spelen.

U heeft het al begrepen: een hypothecair krediet mag uw vastgoeddromen dan al dichterbij brengen, realistisch blijven is de boodschap!

De Wikifintips

  • Geld lenen, kost geld. Neem de tijd om degelijk advies in te winnen.
  • Ga praten met verschillende kredietverstrekkers (hypothecaire ondernemingen, tussenpersonen) vóór u een beslissing neemt.
  • Op de lijst van door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) erkende bemiddelaars in hypothecair krediet en kredietgevers kan u zien waar u terecht kan. Informeer naar de kredietformules en oplossingen die het best voor u passen, vóór u een hypothecair krediet kiest.