Je wil weg uit jouw woning

Jouw appartement is te klein om er een kind op te voeden. Je wil naar het platteland verhuizen. Omwille van een nieuwe job ga je op zoek naar een andere woonplaats. Jouw hypothecaire lening is nog niet volledig afbetaald en toch wil je weg uit jouw woning. Hoe pak je dat aan?

2 oplossingen voor 2 soorten behoeften

Ook al is jouw huidige woonst door een hypothecair krediet gefinancierd, je bent uiteraard de eigenaar! Je kan ze dus verkopen of verhuren. In functie van jouw financiële behoeften heb je een aantal mogelijkheden:

  • je wil jouw vroegere woning verkopen
    Nood aan geld om een nieuw huis of renovatiewerken te financieren? Via de verkoop van jouw vroegere woning krijg je geld dat je onmiddellijk weer kan investeren. Met jouw krediet kan je twee kanten uit: je kan jouw lening afkopen of overdragen op jouw nieuwe woning.
  • je wil jouw vroegere woonst verhuren
    In dat geval blijft jouw hypothecair krediet lopen en blijf je dat maandelijks afbetalen. Met een beetje geluk dekt de huur die je ontvangt jouw maandelijkse afbetalingen en misschien zelfs een aantal terugkerende kosten (onderhoud en herstellingen, onroerende voorheffing, verzekeringen, …). Aan verhuring zijn echter ook nadelen verbonden. Een huurder vinden kan tijd vergen en elke maand zonder huur is puur verlies.

De Wikifin-tip

  • Werk verschillende scenario’s uit in functie van de prijs van jouw nieuwe woning.