Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Wat zijn de voorwaarden om een hypothecair krediet af te sluiten?

Op deze pagina

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je een huis of grond kopen, dan kan je een simulatie voor een hypothecair krediet aanvragen.

De kredietverstrekker onderzoekt je financiële situatie

Wanneer je met een kredietverstrekker (bv. jouw bank) contact opneemt, zal die jouw financiële situatie onderzoeken en of je jouw hypothecaire lening kan terugbetalen. Daarbij wordt vooral rekening gehouden met drie elementen:

  • Je inkomen
  • Je persoonlijke situatie, om een idee te hebben van je uitgaven
  • Je schulden

Het onderzoek van je solvabiliteit is wettelijk verplicht. Zo beperkt de bank of tussenpersoon de risico’s die ze neemt door je geld te lenen. Ook jij hebt er alle belang bij. Je vermijdt terugbetalingen te moeten doen die je niet aankan.

De wet verplicht de kredietvertrekker trouwens de consument te verwittigen dat hij een krediet niet kan toestaan als die niet de informatie verschaft die nodig is om zijn terugbetalingsmogelijkheden te kunnen inschatten.

Weetje

Met de IMMOsimulator van Wikifin kan je gemakkelijk en gratis kredietsimulaties maken!

IMMOsimulator

Gebruik de gestandardiseerde infofiches - European Standardised Information Sheet (ESIS-document) – die de kredietverstrekkers verplicht zijn om je te geven om de kredieten van verschillende aanbieders te vergelijken. Zo maak je de beste keuze.

Kan je collectief een kredietovereenkomst ondertekenen?

Wil je samen met je partner, een vriend of een familielid een lening afsluiten? Dan wordt het contract voor een hypothecair krediet door meerdere mensen ondertekend. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Bij betalingsproblemen kan de bankier van iedere medelener de terugbetaling vragen, zelfs voor het volledige saldo dat nog terugbetaald moet worden.

Voorbeeld: Je sluit samen met een vriend een hypothecair krediet af voor de aankoop van een vakantiewoning in Zuid-Frankrijk

Na financiële problemen betaalt die vriend zijn deel van de lening niet terug. Je moet dan voor hem bijbetalen.

Waarborgen

Als je een behoorlijk bedrag leent, vraagt de bank doorgaans waarborgen. Naast een hypotheek op je woning gaat het meestal om een woonverzekering (ook brandverzekering genoemd) en een schuldsaldoverzekeringDe bank is ook verplicht om de waarde van de woning te schatten alvorens een krediet toe te kennen. Het bedrag dat je kan ontlenen wordt bepaald op basis van die schatting.

De waarde van de woning of grond die je wil aankopen, moet ook nog worden geschat.

Wikifin-tip

Sluit je met verschillende mensen een lening af? Informeer naar de financiële situatie van de personen waarmee je in zee gaat.