Wat gebeurt er met jouw aanvullend pensioen als je sterft vóór je met pensioen gaat?

Meestal is aan het aanvullend pensioenplan een overlijdensdekking gekoppeld. Jouw werkgever is hiertoe echter niet verplicht. Of er een overlijdensdekking is en waaruit deze bestaat, wordt beschreven in het pensioenreglement.

Een overlijdensdekking garandeert dat, wanneer je sterft vóór je met pensioen gaat, jouw partner, jouw kinderen of andere begunstigden een kapitaal uitbetaald krijgen, of een maandelijkse of jaarlijkse rente. Als de overlijdensdekking de betaling van een maandelijkse of jaarlijkse rente voorziet, dan zal de partner die meestal krijgen zolang hij/zij leeft. Soms wordt er ook in een wezenrente voor de kinderen voorzien: zij zullen die rente dan krijgen tot aan een leeftijd die het pensioenreglement vastlegt.

Als er geen overlijdensdekking is en je sterft, dan worden jouw aanvullende pensioenrechten aan niemand uitbetaald. Omvat jouw aanvullend pensioen geen overlijdensdekking en wil je er toch voor zorgen dat jouw partner of jouw kinderen niet met lege handen achterblijven, dan kan je zelf een individuele overlijdensverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Wie krijgt jouw overlijdensverzekering uitbetaald?

Voorziet jouw pensioenplan een overlijdensdekking? Lees dan in het pensioenreglement wie de begunstigde is:

  • sommige pensioenreglementen laten je de vrije keuze: je moet dan aan jouw werkgever of aan de pensioeninstelling de naam van een persoon opgeven;
  • soms bepaalt het pensioenreglement zelf wie de begunstigden zijn (bv. jouw partner, indien je geen partner hebt jouw kinderen, enz.).

Meer informatie over de overlijdensdekking.

De Wikifin-tips

  • Het is mogelijk dat de overlijdensdekking in jouw pensioenplan enkel geldt zolang je bij jouw werkgever werkt. Als je bij jouw werkgever vertrekt en jouw reserves in de pensioeninstelling laat zonder wijziging van het pensioenplan, dan ben je in dat geval niet meer verzekerd voor het geval je sterft. Lees dit na in het pensioenreglement of vraag dit na bij jouw werkgever.
  • Als je na jouw uitdiensttreding toch een overlijdensdekking wenst te behouden, heb je verschillende mogelijkheden.
  • Als je vrij mag kiezen wie het voordeel van jouw overlijdensdekking zal krijgen als je sterft, ga dan regelmatig na of deze persoon nog jouw voorkeur wegdraagt. Pas de naam aan wanneer dat niet meer zo is.