Welke kosten en belastingen komen er kijken bij het beleggen in aandelen?

De kosten die u moet betalen als u in aandelen belegt, bepalen mee het rendement dat u met uw aandelenbelegging kan behalen. De kosten zijn op te splitsen in drie categorieën.

1. De beurstaks

Als u bestaande aandelen koopt of verkoopt op de secundaire markt moet u 0,35% beurstaks betalen. Voor een aankoop van 10 000 euro aandelen komt de beurstaks dus op 35 euro. Deze wettelijke beurstaks is bij alle banken of beursvennootschappen hetzelfde. Overigens, als u aandelen koopt die voor het eerst op de beurs noteren, op de primaire markt, moet u deze taks niet betalen.

2. Het makelaarsloon

Om uw aan- en verkooporders uit te voeren, rekenen banken of beursvennootschappen kosten aan. Die noemt men in het jargon het makelaars- of commissieloon. Ze verschillen van instelling tot instelling.

Als u aandelen koopt die op een buitenlandse beurs noteren, moet u ook rekening houden met eventuele extra kosten en taksen die daar van toepassing zijn.

3. Het bewaarloon

Vroeger kon u de aandelen die u kocht ook echt in handen krijgen. Nu bestaan ze niet meer in papieren vorm. Dus moet u ze bewaren op een effectenrekening bij een bank of beursvennootschap. Deze rekent daar meestal een bewaarloon voor aan. De hoogte van dat bewaarloon verschilt van instelling tot instelling.

De Wikifintips

  • Vraag uw financiële instelling of beursvennootschap altijd welke kosten u voor een aandelentransactie betaalt.

  • Eis dat uw financiële instelling of beursvennootschap een gedetailleerde omschrijving biedt van de kosten, met (eventueel) een opsplitsing tussen binnenlandse en buitenlandse kosten.

  • Vergelijk de kosten tussen de verschillende banken en beursvennootschappen. Dit verschil kan u een aardige cent opleveren. Maar hou er ook rekening mee welke service tegenover die kosten staan, want die kan ook wel verschillen van instelling tot instelling.

4. De speculatiebelasting

In 2016 moest u een “speculatiebelasting” van 33% op de behaalde winst op effecten die u binnen de 6 maanden opnieuw verkocht, betalen. Vanaf 1 januari 2017 moet u die belasting niet meer betalen, ook niet op aandelen of andere effecten die u in 2016 aankocht. Wanneer u via een buitenlandse bank of beursmakelaar handelt, moet u de winsten waarop de speculatiebelasting voor 2016 verschuldigd is, zelf aangeven in uw belastingaangifte 2017.