Welke kosten en belastingen komen er kijken bij het beleggen in aandelen?

De kosten die je moet betalen als je in aandelen belegt, bepalen mee het rendement dat je met jouw aandelenbelegging kan behalen.

Deze kosten zijn op te splitsen in drie categorieën.

1. De beurstaks

Als je bestaande aandelen koopt of verkoopt op de secundaire markt moet je 0,35 % beurstaks betalen. Als je voor 10 000 euro aandelen koopt, komt de beurstaks dus op 35 euro. Deze wettelijke beurstaks is bij alle banken of beursvennootschappen dezelfde. Merk op dat je geen beurstaks hoeft te betalen als je aandelen koopt die voor het eerst op de beurs noteren, op de primaire markt.

2. Het makelaarsloon

Om jouw aan- en verkooporders uit te voeren, rekenen banken of beursvennootschappen kosten aan. Die heten in het jargon het makelaars- of commissieloon. Ze verschillen van instelling tot instelling.

Als je aandelen koopt die op een buitenlandse beurs noteren, moet je ook rekening houden met eventuele extra kosten en taksen die daar van toepassing zijn.

3. Het bewaarloon

Vroeger kon je de aandelen die je kocht ook echt in handen krijgen. Nu bestaan ze niet meer in papieren vorm. Ze worden in digitale vorm bewaard op een effectenrekening bij een bank of beursvennootschap. Die rekent daar meestal een bewaarloon voor aan. Hoeveel dat bedraagt verschilt van instelling tot instelling.

Om te vermijden dat je steeds weer een bewaarloon moet betalen, kan je vragen om je aandelen op naam te laten inschrijven in het register van aandelen. Dat is een register dat wordt bijgehouden door de onderneming dat de aandelen uitgeeft. Merk wel op dat je aandelen dan niet onmiddellijk verhandelbaar zijn op de beurs. Je moet ze eerst op een effectenrekening zetten vooraleer je ze kan doorverkopen op de beurs. Als belegger heb je het recht om je aandelen op naam te laten inschrijven in het aandelenregister. De onderneming kan je dat niet weigeren maar kan je er wel kosten voor aanrekenen. Je doet dit best enkel met aandelen die je voor een langere termijn wil houden.

De Wikifin-tips

  • Vraag je financiële instelling of beursvennootschap altijd welke kosten je voor een aandelentransactie moet betalen.
  • Eis dat je financiële instelling of beursvennootschap een gedetailleerde omschrijving biedt van de kosten, met (eventueel) een opsplitsing tussen binnenlandse en buitenlandse kosten.
  • Vergelijk de kosten tussen de verschillende banken en beursvennootschappen. Dat verschil kan je een aardige cent opleveren. Maar hou er ook rekening mee welke service tegenover die kosten staat, want die kan ook wel verschillen van instelling tot instelling.