Hoe verandert u van bank?

Blijft u bij uw huidige bank omdat u denkt dat de overstap naar een andere bank te moeilijk is of te veel rompslomp vergt? Dat is verleden tijd. Met de bankoverstapdienst kunt u voor uw zichtrekening en betalingen gratis overstappen van de ene bank naar de andere. Standaard is de overstap 10 bankwerkdagen na uw aanvraag rond.

Wat regelt de bankoverstapdienst?

Als u naar een andere bank wil overstappen, moet u ook al uw domiciliëringen en permanente opdrachten overzetten om te vermijden dat er facturen onbetaald blijven. Met de bankoverstapdienst is het mogelijk om dit automatisch en zonder kosten te doen. Vul het bankoverstapformulier in en uw nieuwe bank regelt alles met uw huidige bank.

U kan dan uw zichtrekening bij uw huidige bank afsluiten. Ook dit kan uw nieuwe bank voor u regelen. Het geld op uw oude rekening en de intresten erop, worden dan op uw nieuwe zichtrekening gezet.

Met de aangepaste bankoverstapdienst moet eveneens u niet meer zelf alle personen, bedrijven en organisaties die regelmatig geld aan u overschrijven, laten weten dat u voortaan een nieuw rekeningnummer gebruikt. Denk daarbij aan uw werkgever, uw ziekenfonds, de fiscus, enz. Nu hoef je niet meer te zelf contacteren om hen uw gewijzigd rekeningnummer mee te delen. Uw nieuwe bank neemt die taak op zich.

Wat moet u zelf nog doen als u van bank verandert?

Als u tegelijkertijd uw oude zichtrekening opzegt, dan moet u nog uw bankkaarten doorknippen.

De Wikifintips

  • Raadpleeg de website Bankswitching.
  • Raadpleeg de brochure "De bankoverstapdienst, voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer". Ze legt u stap voor stap de procedure uit.
  • U hoeft uw oude zichtrekening niet (onmiddellijk) af te sluiten als u dit niet wenst. Zo bouwt u een overgangsperiode in voor het geval mensen uw oude rekeningnummer nog gebruiken. U blijft in dat geval wel verder kosten betalen voor uw oude rekening.