Hoe verandert u van bank?

Blijft u bij uw huidige bank omdat u denkt dat de overstap naar een andere bank te moeilijk is of te veel rompslomp vergt? Dat is verleden tijd. Met de bankoverstapdienst regelt uw nieuwe bank de overdracht van al uw domiciliëringen en permanente opdrachten binnen de 8 dagen. Dat gebeurt gratis.

Wat regelt de bankoverstapdienst?

Als u naar een andere bank wil overstappen, moet u ook al uw domiciliëringen en permanente opdrachten overzetten om te vermijden dat er facturen onbetaald blijven. Met de bankoverstapdienst is het mogelijk om dit zonder kosten te doen. Vul het bankoverstapformulier in en uw nieuwe bank regelt alles met uw huidige bank.

U kan dan uw zichtrekening bij uw huidige bank afsluiten. Ook dit kan uw nieuwe bank voor u regelen. Het geld op uw oude rekening en de intresten erop, worden dan op uw nieuwe zichtrekening gezet.

Wat moet u zelf nog doen als u van bank verandert?

U moet zelf alle personen, bedrijven en organisaties die regelmatig geld aan u overschrijven, laten weten dat u voortaan een nieuw rekeningnummer gebruikt. Denk daarbij aan uw werkgever, uw ziekenfonds, de fiscus, enz. Als u tegelijkertijd uw oude zichtrekening opzegt, dan moet u nog uw bankkaarten doorknippen.

De Wikifintips

  • Raadpleeg de brochure van Febelfin over de bankoverstapdienst. Ze legt u stap voor stap de procedure uit.
  • Om geen betalingen te missen, opent u best eerst een zichtrekening bij de nieuwe bank. Laat daarna de personen, bedrijven en organisaties die u betalen, weten dat u een nieuw rekeningnummer gebruikt.
  • U hoeft uw oude zichtrekening niet (onmiddellijk) af te sluiten als u dit niet wenst. Zo bouwt u een overgangsperiode in voor het geval mensen uw oude rekeningnummer nog gebruiken. U blijft in dat geval wel verder kosten betalen voor uw oude rekening.