Hoe verander je van bank?

Blijf je bij jouw huidige bank omdat je denkt dat de overstap naar een andere bank te moeilijk is of te veel rompslomp vergt? Dat is verleden tijd. Met de bankoverstapdienst regelt jouw nieuwe bank, als je dat wenst, de overdracht van al jouw domiciliëringen en permanente opdrachten binnen 10 bankwerkdagen. Dat gebeurt gratis.

Wat regelt de bankoverstapdienst?

Als je naar een andere bank wil overstappen, moet je ook al jouw domiciliëringen en permanente opdrachten overzetten om te vermijden dat er facturen onbetaald blijven. Met de bankoverstapdienst is het mogelijk om dit automatisch en zonder kosten te doen. Vul het bankoverstapformulier in en jouw nieuwe bank regelt alles met jouw huidige bank.

Je kan dan jouw zichtrekening bij jouw huidige bank afsluiten. Ook dit kan jouw nieuwe bank voor jou regelen. Het geld op jouw oude rekening en de intresten erop, worden dan op jouw nieuwe zichtrekening gezet. Jouw betaalkaarten gekoppeld aan de oude rekeningen worden geannuleerd.

De bankoverstapdienst verwittigt alle personen, bedrijven en organisaties die regelmatig geld aan jou overschrijven en jouw schuldeisers met domiciliëringsmandaten dat zij voortaan jouw nieuw rekeningnummer moeten gebruiken. Denk daarbij aan jouw werkgever, jouw ziekenfonds, de fiscus, nutsbedrijven, enz.

De Wikifin-tips

  • Je vindt hier de procedure uitgelegd stap voor stap.
  • Je hoeft jouw oude zichtrekening niet (onmiddellijk) af te sluiten als je dit niet wenst. Zo bouw je een overgangsperiode in voor het geval mensen je oude rekeningnummer nog gebruiken. Je blijft in dat geval wel verder kosten betalen voor je oude rekening.