Tegen welke risico’s kan je je verzekeren?

Alle auto's moeten door een verplichte BA Auto gedekt zijn. Die verzekert jouw aansprakelijkheid voor alle schade die je met jouw wagen aan anderen berokkent.

De aansprakelijkheid is de verplichting om de schade te herstellen die je, of iemand voor wie je verantwoordelijk bent, veroorzaakt.

Let op: word je aansprakelijk gesteld voor een ongeval, dan verzekert de BA Auto niet jouw eigen verwondingen, en ook niet de materiële schade aan jouw auto. Daarom kan je de BA Auto aanvullen met andere verzekeringen. Die sluit je af in functie van wat je nodig hebt.

Hoe werkt het?

Stel dat je een ongeval veroorzaakt en in het ongelijk wordt gesteld:

  • de lichamelijke en materiële schade aan slachtoffers wordt vergoed door jouw BA Auto;
  • de materiële schade aan jouw auto kan worden betaald door een omniumverzekering;
  • jouw lichamelijke schade kan worden vergoed door een bestuurdersverzekering;
  • de kosten voor de advocaat die je verdedigt en de gerechtskosten kunnen worden terugbetaald door een rechtsbijstandverzekering.

De meeste verzekeraars en makelaars bieden een autoverzekering aan. De dekkingen en het bedrag van de premie kunnen sterk variëren van verzekeraar tot verzekeraar. Win de nodige informatie in!

De Wikifintips

  • Ben je eigenaar van een auto? Om die te kunnen inschrijven, moet je een BA Auto afsluiten. Dat is een wettelijke verplichting.
  • Naast de BA Auto kan je andere verzekeringen afsluiten, bv. om jouw lichamelijke schade te vergoeden als je bij een ongeval in de fout gaat, of voor het geval jouw auto beschadigd raakt of gestolen wordt. Neem de tijd om te kijken wat je nodig hebt.
  • Informeer bij verschillende verzekeraars vóór je een keuze maakt. De inhoud van de dekkingen en de premie van jouw verzekering kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.