De kilometerverzekering: voor wie de auto niet zo vaak gebruikt
Hoe minder kilometers je rijdt, hoe minder risico je loopt dat je bij een ongeval betrokken bent. Dat is een logica waar bepaalde verzekeraars op inspelen. Ze stellen je een premie voor die gebaseerd is op het aantal kilometers dat je jaarlijks met je auto rijdt. Maar hoe gaat zo’n kilometerverzekering in zijn werk?
Eerst een belangrijke opmerking: de kilometerverzekering heeft meestal alleen betrekking op de basisdekking van de autoverzekering, de burgerlijke aansprakelijkheid (BA). De premie van de andere dekkingen, zoals de bestuurdersverzekering, de grote of kleine omniumverzekering of de verzekering rechtsbijstand worden meestal niet berekend op basis van het aantal kilometers dat je rijdt. De premie voor die dekkingen moet je dus optellen bij de premie voor de verplichte basisdekking.
Er zijn twee types van kilometerverzekering.
Als je verwacht per jaar minder kilometers te rijden dan het plafond dat de verzekeraar je voorstelt, dan meld je dit aan je verzekeraar en krijg je een korting op de premie. Die korting verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Als je aan het einde van het verzekeringsjaar toch meer kilometers hebt gereden, zal de verzekeraar een bijkomende premie vragen.
Bij de tweede formule wordt de premie berekend op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Aan het begin van je verzekeringsjaar wordt een premie berekend op basis van het aantal kilometer dat je verwacht te zullen rijden (geraamd kilometeraantal). Op het einde van het jaar geef je de kilometers aan die je werkelijk hebt gereden. Als je minder dan verwacht hebt gereden, krijg je een deel van de premie terug. Als je meer dan verwacht hebt gereden, dan betaal je nog een bijkomende premie.
Hoeveel kilometers leg je per jaar af?
Het is belangrijk dat je in alle omstandigheden correcte informatie overmaakt aan je verzekeraar.
Bij een verzekering waarvoor je hebt meegedeeld dat je minder kilometers rijdt dan een bepaald plafond, moet je de verzekeraar op de hoogte brengen wanneer je dat plafond overschrijdt. Doe je dat niet, dan voldoe je niet aan je mededelingsplicht en dat kan je flinke problemen opleveren, zeker als je een ongeval hebt.
Bij een verzekering met een premie per kilometer moet je voor de vervaldatum het gereden aantal kilometers meedelen en berekent de verzekeraar de premie.
De verzekeraar kan soms ook zelf controleren hoeveel kilometers je werkelijk rijdt. Zo plaatsen sommige verzekeringsondernemingen een gps-systeem in je auto dat automatisch het aantal kilometers berekent dat je aflegt.
Voor wie is een kilometerverzekering interessant?
Deze formule is interessant als je je auto maar weinig gebruikt. Dat kan het geval zijn als je je vooral verplaatst met het openbaar vervoer. Maar ook als je een bedrijfswagen hebt en je toch je eigen auto wil behouden, kan dit een interessante formule zijn.
Wikifin-tips
- Vraag een aantal offertes, zodat je kan vergelijken. Ga na hoeveel je moet bijbetalen als je een bepaald plafond overschrijdt.
- Vergeet zeker niet om andere opties zoals bestuurdersverzekering, omnium en rechtsbijstand te overwegen.
- Schat je aantal kilometers realistisch in.
- Hou niet alleen rekening met je dagelijkse verplaatsingen, maar ook met je verplaatsingen voor je zomervakanties, voor uitstapjes en dergelijke.