Kinderen leren sparen? Enkele tips!

 

Geld beheren leer je best op jonge leeftijd. Makkelijk is dat niet voor kinderen want die zijn van nature ongeduldig. Ze willen alles en wel meteen! Maar sparen is nu eenmaal uitgesteld consumeren. En dat vraagt geduld. Zakgeld biedt een mooie opportuniteit om met sparen te beginnen. Zo leert je kind met een beperkt budget keuzes te maken.
 

Misschien heb je besloten om zakgeld te geven vanaf het begin van het nieuwe schooljaar? Of krijgt je kind met nieuwjaar een envelopje van meter of peter? Dat is een mooie gelegenheid om met sparen te beginnen.

Een paar tips om je kind daarbij te helpen:

  1. Leg in eenvoudige taal uit wat sparen is. Wijs erop dat als je je geld onmiddellijk uitgeeft aan kleine gadgets, het plezier van korte duur is. Met wat sparen en geduld kan je groter, leuker speelgoed kopen of op uitstap gaan. Daar geniet je veel meer van.
  2. Maak sparen leuk. Kleef een foto van wat je kind graag wil op de koelkast of in zijn/haar kamer. Of tel geregeld samen hoeveel geld er al in zijn spaarpotje zit. Het gespaarde geld zien groeien, werkt motiverend. Of moedig hem/haar aan door zelf eenzelfde bedrag bij te leggen als wat hij/ze gespaard heeft. Of spreek op voorhand af om elk de helft van wat hij/ze graag wil te betalen.
  3. Koop een leuke spaarpot voor je kind of beter nog, kies die samen. Ga bijvoorbeeld voor een doorschijnend model zodat je kind het spaargeld ziet aangroeien. Zet de spaarpot op een zichtbare plek zodat je kind er regelmatig aan denkt en trots aan oma en opa kan tonen hoeveel het al gespaard heeft. En misschien is dit dan wel het moment waarop iemand een extra duit in het zakje doet zodat je kind zijn doel bereikt.
  4. Let wel op dat je de termijnen en het spaardoel van het sparen aanpast aan de leeftijd van je kind om hem niet te ontmoedigen. Dat werkt stimulerend. Spreek af om bijvoorbeeld elke week een vast bedrag te sparen voor dat speelgoed of uitstap waar je kind van droomt.
  5. Is het nodige geld bijeengespaard? Ga dan samen het speelgoed kopen of de uitstap reserveren: op die manier wordt het resultaat tastbaar. Maak er vooral een leuk moment van!
  6. Is je kind al wat ouder? Stel voor om het geld uit de spaarpot op een spaarrekening te zetten. Ga samen naar de bank om een rekening te openen. Je kind zal aanvoelen dat het een belangrijke stap is en zich met een echte bankrekening ‘volwassen’ voelen. Maak van de gelegenheid gebruik om uit te leggen dat geld veilig is bij de bank. Toon hoe een bankrekening werkt. Leg uit dat het de bedoeling is om het geld een tijdje op de rekening te laten staan om er later iets waardevollers mee te kopen dat je kind graag wil. Is je kind nog wat ouder, ga dan samen op zoek naar de meest aangepaste spaarrekening op de Wikifin-spaarsimulator.
  7. Willen je tieners in de zomer op reis of naar een duur muziekfestival? Dan kan je overwegen hen te betalen voor klusjes zoals het gras maaien. Zo leer je hen tegelijkertijd werken en sparen. Maar niet elk klusje in huis hoeft betaald te worden. Het is goed om ook dat te bespreken!