Checklist "Beleggen"

Met beleggen kan je geld verdienen, maar ook verliezen. Heb je geld dat je voor langere tijd kan missen? Dan is het belangrijk dat je er genoeg van weet. Beleggen betekent risico's nemen. Onderstaande tips helpen je bij het maken van jouw keuze.

Checklist: 

Ken de risico's van beleggen!
Sparen is zekerheid. Het geld blijft van jou en je weet hoeveel winst je maakt. Met beleggen kan je meer verdienen. Maar je loopt ook een groter risico.

Verdiep je in het beleggingsproduct!
Weet wat je doet. Beleg nooit in beleggingsproducten die je niet goed begrijpt. Voor bijna ieder beleggingsproduct bestaat er een productfiche, een infobrochure, de essentiële beleggersinformatie (KIDD) of een prospectus. Die moeten je toelaten te begrijpen waarin je belegt en het risico van de belegging in te schatten.

Controleer de aanbieder van beleggingsproducten!
Beleggen kan via verschillende aanbieders. Hoe betrouwbaar is je bank of adviseur? Staat hij onder toezicht van de Nationale Bank van België of van de FSMA? Heeft hij een vergunning?  Via de "zoek"-functie op de websites www.fsma.be en www.nbb.be kan je eenvoudig controleren of een aanbieder in België actief mag zijn.

Ken je beleggersprofiel!
Banken werken met een beleggersprofiel. Met dit profiel krijgen jij en jouw bank inzicht in jouw persoonlijke en financiële situatie. Hoeveel weet je van beleggen en welk risico wil en kan je lopen? Op basis van dit profiel kan je een beleggingsproduct kiezen dat bij je past.

Wees bewust van koersstijgingen en -dalingen!
Een beloofd hoog rendement betekent vaak een hoog risico. Beleggen in kwaliteitsvolle obligaties is relatief veilig. Maar ook de waarde van obligaties kan sterk omhoog en omlaag gaan. Beleggen in aandelen is minder veilig. De koersen van aandelen schommelen meer dan die van obligaties.

Kijk vooruit!
Denk niet dat succesvolle beleggingen uit het verleden ook in de toekomst succesvol zijn. Gisteren is voor de beurs geschiedenis. Beleggen is vooruit kijken, niet achterom.

Controleer je beleggingen regelmatig!
Volg je beleggingen goed en zorg voor een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën. Dan verklein je de financiële risico's. Beleggingsproducten kopen en verkopen brengt altijd kosten mee. Doe het dus niet te vaak.

Voorkom fraude en oplichting!
Wees kritisch over alle aanbiedingen van beleggingsproducten. Zorg dat je precies weet met wie je zaken doet en doe onderzoek.

Leen geen geld om te beleggen!
Beleggen met geleend geld kan erg gevaarlijk zijn. Het geleende bedrag moet je met intrest terugbetalen, ook als je belegging minder waard wordt. Je blijft dan zitten met een schuld.