Cash of kaart? De leerlingen kunnen het meest gepaste betaalmiddel aan een bepaalde situatie linken. Ze worden uitgedaagd via debat te gaan nadenken en te beargumenteren wat de voordelen en risico’s van elk betaalmiddel zijn.
Handleiding bij het gebruik van het materiaal dat werd ontwikkeld in het kader van het SBO-project door het onderzoeksteam van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen. Dit materiaal is ter beschikking op de projectsite financiële-geletterdheid.org. Meer informatie over het SBO-project Financial literacy @ School op https://www.wikifin.be/nl/wikifin-at-school/financial-literacy-school-innovatief-lesmateriaal.
Aan de hand van de Wikifin vergelijkingstool gaan de leerlingen in functie van hun profiel na wat de meest geschikte zichtrekening is. Ze leren verschillende factoren kennen die een rol spelen bij het hebben/openen van een zichtrekening.
Leerlingen berekenen de uitverkoopprijzen van alle artikelen in een webshop voor kleding aan de hand van kortingspercentages. Ze gaan na of ze met hun beschikbaar budget meer of minder kunnen kopen en controleren de bedragen van bestelbonnen. Ze moeten ook de veiligheid van de online website nagaan.
Daag je leerlingen uit om het juiste antwoord te vinden wanneer het gaat over budget, lenen en andere geldzaken. Deze vragen komen uit de Wikifin Quiz van De Week van het Geld 2023. De vragen van de quiz voor de 1ste, 2de en 3de graad zijn allemaal opgenomen in deze fiche, zodat je als leerkracht kan kiezen welke quizvragen je met de klas doet.