Daag je leerlingen uit om het juiste antwoord te vinden wanneer het gaat over zakgeld, lenen en andere geldzaken. Deze quiz is geschikt nadat het thema zakgeld en lenen werd behandeld in de klas.
Aan de hand van een beperkt aantal gegevens maken de leerlingen een overzicht van de evolutie van de betaalmiddelen. Ze kunnen verklaren hoe het gebruik van geld evolueert doorheen de tijd. De leerlingen formuleren verklaringen over het gebruik van steeds andere betaalmiddelen.
Dit boekje is een realisatie in het kader van een Europees project dat de strijd aangaat tegen
overmatige schuldenlast. Het boekje wil iedereen helpen die professioneel of privé werkt rond
preventie, opleiding en informatie ter bevordering van bewuste en verantwoorde consumenten in
Europa.
Daag je leerlingen uit om het juiste antwoord te vinden wanneer het gaat over veilig betalen, marketing- en verkooptechnieken, type consumenten en andere weetjes over geldzaken. Deze lessuggestie is geschikt nadat de lesfiches "Krekel of mier?" en de "Video Betaalmiddelen" werden behandeld in de klas.
Op basis van het verhaal “De pen van Julie” begrijpen de leerlingen het verschil tussen een behoefte hebben aan iets en zin hebben in iets. Er wordt een gesprek rond aankoopgedrag gestart: is het nodig om elk Jaar een nieuwe pen te kopen?
Samen met Wikifin School, het BELvue Museum en de Nationale Bank van België heeft VRT NWS twee EDUboxen rond financiële educatie ontwikkeld. De EDUboxen zijn een educatieve tool voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs.
Alle uitleg over de EDUboxen vind je op de website van VRT NWS.
Eenvoudige probleemstelling waarbij de leerlingen nadenken over wat Alex van de menukaart kiest. Voor wie is het interessant om een menu of speciale promotie te kiezen dan wel om afzonderlijke gerechtjes te bestellen?
De leerlingen lezen een artikel over het geleidelijk aan verwijderen van frisdankautomaten op school en ze beantwoorden een aantal vragen. Zullen ze minder frisdrank kopen? Hoe zouden zij het probleem aanpakken van teveel suiker op school? Welke alternatieven stellen ze voor?