Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.

Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Wat betaal je elke maand voor je hypothecair krediet?

Zolang jouw hypothecair krediet loopt, betaal je elke maand een deel van het ontleende kapitaal en de daarop berekende intresten terug.

  • Terugbetaling van kapitaal. Het bedrag dat je maandelijks stort, omvat een deel van het geleende kapitaal (behalve in het geval van overbruggingskredieten of kredieten met een vaste termijn).
  • Betaling van intresten. Met de rest van jouw maandelijkse afbetalingen betaal je de intresten op jouw hypothecair krediet. Het aandeel van de intresten hangt af van jouw keuze voor een vaste of variabele rentevoet, de hoogte van de rentevoet en het soort hypothecair krediet.

Alle details hierover vind je terug in de aflosssingstabel van het krediet.

Welke kosten komen bovenop jouw maandelijkse afbetalingen?

Naast je maandelijkse afbetalingen, moet je ook andere terugkerende kosten betalen:

  • De premies van je woonverzekering. Ze hangen af van de waarde van je woning.
  • De premies van je schuldsaldoverzekering, tenzij je bij aanvang van de lening hebt gekozen voor een eenmalige premie. De hoogte van de premie hangt af van je risico op vroegtijdig overlijden (leeftijd, gezondheidstoestand), de looptijd van het krediet en het kredietbedrag.
  • De onroerende voorheffing. Met andere woorden: de belastingen op je woning. Ze worden berekend op basis van je kadastraal inkomen. Meer informatie over de onroerende voorheffing vind je op de portaalsite van de Belgische overheid, in de rubriek "Wonen".