10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
10de editie van De Week van het Geld van 17 tot 23 maart!
Meer dan 170 000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs doen mee! Meer info
Heb je een schuldsaldoverzekering, dan betaalt een verzekeringsmaatschappij het uitstaande saldo van je lening terug als je voor het einde van het krediet sterft. Ze wordt dan ook soms een kredietsaldoverzekering genoemd.
Het is dus een tijdelijke overlijdensverzekering. Ze wordt meestal afgesloten wanneer je grote bedragen leent, zoals bij een hypothecair krediet. Het is een tijdelijke verzekering die loopt zolang je lening loopt. Ze zorgt ervoor dat je gezin financieel beschermd is en in het eigen huis kan blijven wonen.
Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering is geen wettelijke verplichting. Maar in de praktijk staan de meeste kredietgevers je enkel een grote lening toe als je ook een schuldsaldoverzekering voor die lening afsluit.
De premie voor jouw schuldsaldoverzekering kan je:
Wanneer je nog leeft op de eindvervaldag van je lening stopt de verzekering. Je krijgt ook niets terug. De betaalde premies zijn de prijs die de verzekeraar aanrekende voor het risico dat hij liep om je lening te moeten afbetalen als je zou sterven.
De hoogte van je premie hangt af van een aantal factoren:
De verzekeraar vraagt je sowieso om een medische fiche in te vullen. In sommige gevallen vraagt de verzekeraar je zelfs om een medisch onderzoek te ondergaan.
Hoe hoger de verzekeraar het risico inschat dat je gedurende de looptijd van je schuldsaldoverzekering overlijdt, hoe hoger je premie zal zijn. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld het beroep dat je uitoefent, je leeftijd of je gezondheid. Maar dat wil niet zeggen dat je bij gezondheidsproblemen zomaar een hogere premie of een weigering tot verzekering moet aanvaarden.
Om te beginnen moet je verzekeraar de totale premie opsplitsen tussen de basispremie en een extra premie voor een verhoogd overlijdensrisico wegens je gezondheidstoestand. Weigert de verzekeraar je een schuldsaldoverzekering of rekent hij je een bijkomende premie aan, dan moet hij je zeggen waarom. Hij moet je ook de mogelijkheid geven om contact op te nemen met de arts van de verzekeraar zodat je weet op welke medische gronden de verzekeraar je uitsluit of een bijkomende premie aanrekent.
Het is niet omdat je aan een chronische ziekte lijdt of een zware aandoening zoals kanker hebt gehad, dat je voorgoed van een schuldsaldoverzekering in het kader van een hypothecaire lening wordt uitgesloten.
Het recht om vergeten te worden bepaalt immers dat de verzekeraar bij de berekening van de premie van de schuldsaldoverzekering na een bepaalde periode - vaak vijf jaar - geen rekening meer mag houden met het feit dat je een ernstige ziekte hebt gehad. Ook voor bepaalde chronische patiënten geldt dat recht om vergeten te worden.
Voor een afsluiten van een levensverzekering moet je soms een medisch onderzoek ondergaan.
Een van de meest voorkomende aanvullende verzekeringen is die tegen het invaliditeitsrisico. Er bestaan verschillende soorten. Een van de meest voorkomende is de aanvullende verzekering tegen invaliditeit. Wanneer je invalide wordt, betaalt de verzekeraar de premies van je levensverzekering verder. Je hoeft dan zelf niets meer te betalen. In sommige gevallen betaalt de verzekeraar je dan weer een invaliditeitsrente uit gedurende de periode dat je invalide bent of een invaliditeitskapitaal als je invalide blijft.