Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

five-people-holding-smartphone-laptop.jpg
Aangepast op

Welk pensioen mag je verwachten als zelfstandige?

Denk tijdig aan het pensioen waarop je als zelfstandige recht hebt. Je wettelijke pensioen ligt immers lager dan dat van een werknemer of een ambtenaar. Daarom doe je er als zelfstandige goed aan ook een extra pensioenkapitaal op te bouwen. Dat kan via verschillende formules die fiscaal worden aangemoedigd:

Met behulp van je identiteitskaart kan je op www.mypension.be te weten komen hoeveel pensioenrechten je al hebt opgebouwd. Je kan er tevens zien hoever je staat met de opbouw van een aanvullend pensioen.

Weetje

Uiteraard kan je daarnaast nog sparen zonder fiscaal voordeel. En een eigen woning is ook erg nuttig om je pensioentijd zonder financiële problemen tegemoet te zien.

Een bloeiende eigen zaak kan eveneens een mooie spaarpot voor later vormen. Als je met pensioen gaat, kan je ze verkopen. Als je zelfstandige activiteit succesvol was, verdien je daar uiteraard ook aan. Maar in economisch minder goede tijden kan je eigen zaak in waarde afnemen. Misschien daalt de waarde ervan tot minder dan waarop je had gehoopt. Reken dus voor je pensioen niet alleen op de verkoop ervan.