Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 21 juli langs in Brussel en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

grandmother-granddaughter-watering-plants_1.jpg
Aangepast op

Aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Als zelfstandige heb je er alle belang bij om te sparen voor een aanvullend pensioen, gezien je wettelijk pensioen lager is dan dat van werknemers. Om die kloof te kunnen overbruggen, werden verschillende mogelijkheden uitgewerkt. Elke vorm van aanvullende pensioenopbouw heeft haar eigen regels, biedt een specifieke mate van bescherming en is onderworpen aan een eigen fiscaliteit. Indien je aan de voorwaarden voldoet, mag je verschillende vormen cumuleren.

De diverse vormen

  • Op individuele basis kan je als zelfstandige een aanvullend pensioen opbouwen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Deze vorm van fiscaal gestimuleerd sparen is beperkt door een aantal plafonds.
  • Als je een zelfstandige bedrijfsleider (zaakvoerder, bestuurder) bent, kan je onderneming voor jou een aanvullend pensioen opbouwen.
  • Zelfstandigen die hun professionele activiteit niet in een vennootschap uitoefenen, hebben de mogelijkheid om bijkomend te sparen via het aanvullend pensioen voor de zelfstandigen actief als natuurlijk persoon (VAPZNP). Vaak wordt hiervoor ook de term "Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen" (POZ) gebruikt.