Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Aankoop van een nieuwe auto: waarop moet je letten?

Op deze pagina

Wat moet je doen vóór je een auto koopt?

  • Informeer naar de prijs en de opties.
  • Aarzel niet om een testrit te vragen.
  • Onderhandel en laat de concurrentie spelen: over de catalogusprijs valt immers te onderhandelen.
  • Wil de verkoper de catalogusprijs niet verlagen? Probeer dan over gratis opties te onderhandelen.
  • Je kan ook twee offertes vragen: eentje met en eentje zonder overname van je oude auto. Het is trouwens meestal interessanter om je oude auto zelf te verkopen.
  • Concessiehouders geven kortingen, maar vergeet ook niet dat vele merken geregeld speciale reeksen of promoties aanbieden tijdens opendeurdagen of naar aanleiding van het Autosalon.
  • Wil je geen specifieke opties voor je auto ? Kies dan eerder voor een auto die in voorraad is. De verkoper zal je meestal een grotere korting geven en je auto zal meteen beschikbaar zijn.

De bestelbon

Eens je keuze is gemaakt, zal de verkoper je de bestelbon laten ondertekenen. Naast de kenmerken en de prijs van de auto, moet de bestelbon verplicht bepaalde andere informatie vermelden.

Als je je auto gaat ophalen, controleer dan of hij overeenstemt met de beschrijving op de bestelbon. Als dat niet zo is, kan je de auto weigeren.

Moet je een voorschot betalen?

Vaak vragen concessiehouders om een voorschot te betalen als je een nieuwe auto bestelt. Weet echter dat in de wet nergens staat dat je als klant verplicht bent een voorschot te betalen. De concessiehouder kan met jou echter afspreken dat je een voorschot betaalt en in de verkoopovereenkomst vermelden hoeveel je moet betalen, wanneer je dat precies moet doen, enz. Soms vermeldt de verkoopovereenkomst dat je je voorschot verliest als je van je aankoop afziet. Wees dus altijd waakzaam!

Een voorschot betalen is niet altijd zonder gevaar: als de concessiehouder failliet gaat voor je nieuwe auto is geleverd, loop je het risico je voorschot te verliezen.

Btw of niet?

Als je een nieuwe auto koopt, moet je btw betalen op de verkoopprijs. In België bedraagt die btw 21 % op de prijs van de auto.

Naast btw moet je ook bepaalde belastingen betalen, zoals de verkeersbelasting.

Wat moet je doen als de levering van je auto vertraging oploopt?

Wanneer de levertermijn niet wordt gerespecteerd door de verkoper kan je als consument:

  • Indien de levertermijn als essentieel was opgenomen in het verkoopcontract de verkoopovereenkomst laten ontbinden.
  • Aan de verkoper een nieuwe levertermijn voorstellen, aangepast aan de omstandigheden. Dit voorstel doe je aan de verkoper met een aangetekende brief. Indien de verkoper deze nieuwe levertermijn niet respecteert, kan je je aankoop annuleren en het voorschot recupereren.

Documenten die je moeten worden overhandigd wanneer je je auto ophaalt

Wanneer je je auto ophaalt, moet de verkoper je de volgende documenten overhandigen:

  • De factuur
  • Het gelijkvormigheidsattest dat garandeert dat de auto aan de nodige technische specificaties voldoet
  • Het formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”

Wat moet je doen nadat je een auto hebt gekocht?

  • Je vraagt de inschrijving van je auto aan via het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”. Als je dat formulier hebt ingevuld, heb je twee mogelijkheden:
    1. Zo mogelijk, bezorg je het formulier aan je verzekeraar, die je auto dan via het internet registreert (het gebruik van de WebDIV-applicatie is verplicht, als de mogelijkheid daartoe bestaat). Binnen 24 uur na de inschrijving ontvang je je inschrijvingsbewijs en nummerplaat.
    2. Je stuurt het ingevulde formulier naar de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Zodra de DIV je gegevens in bezit heeft, ontvang je je inschrijvingsbewijs.
  • Je sluit een verzekering “BA-Auto” (autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid) af, die verplicht is in België.

Kan je je bestelling annuleren als je een betere aanbieding vindt?

Als je de bestelbon buiten het kantoor van de verkoper hebt ondertekend (bv. op het autosalon), maar later een betere aanbieding vindt of van mening verandert, heb je volgens de Belgische wet 14 kalenderdagen om je bestelling te annuleren. Die termijn gaat in op de dag nadat je de auto in je bezit hebt gekregen. Je moet de verkoper dan wel, vóór het verstrijken van de herroepingstermijn van 14 kalenderdagen, schriftelijk informeren dat je je aankoop wil annuleren. Hiervoor bezorg je hem een van de volgende documenten:

  • een ingevuld en ondertekend herroepingsformulier;
  • een ondubbelzinnige verklaring waarin je duidelijk aangeeft besloten te hebben het contract te herroepen (bv. via e-mail, aangetekende brief, enz.);
  • het herroepingsformulier of een andere ondubbelzinnige verklaring die het bedrijf zelf op zijn website ter beschikking stelt.

Heb je je de auto echter bij de autohandelaar zelf gekocht? Dan voorziet de wet niet in een herroepingstermijn en kan je je aankoop niet annuleren (tenminste niet zonder kosten).

Meer informatie vind je op de website van de FOD Economie.

Aankoop van een auto bij een promotieactie: aandachtspunten

Vele merken bieden geregeld speciale reeksen of promoties aan tijdens opendeurdagen.

Ook op het Autosalon kan je een goede deal sluiten. De meeste constructeurs bieden immers “salonvoorwaarden” aan. Je krijgt dan meestal veel grotere kortingen dan tijdens de rest van het jaar. In die periode bieden de verzekeraars trouwens extra premiekortingen aan.

Tot slot is het Autosalon meestal het moment waarop er commerciële aanbiedingen zijn voor autoleningen met de laagste rentevoeten.

Wees echter waakzaam en informeer je

Doorgaans is het zo dat, als verzekeraars een of meer bijkomende kortingen geven op premies voor verzekeringscontracten die tijdens of zelfs na het Autosalon worden afgesloten, sommige van die kortingen enkel het eerste jaar gelden, terwijl andere kortingen tijdens de volledige looptijd van de overeenkomst van toepassing zijn. Bovendien gelden die kortingen soms alleen voor volledige omniumverzekeringen en/of worden er bijkomende voorwaarden aan gekoppeld, zoals de leeftijd van de bestuurder of een bepaalde bonus-malus.

Tot slot is het goed te onthouden dat bepaalde concessiehouders niet alleen tijdens het Autosalon of tijdens opendeurdagen bijzondere voorwaarden aanbieden, maar aan het einde van het jaar een verkoop organiseren als ze te veel auto’s in voorraad hebben. Soms is dat voor hen trouwens de manier om hun verkoopquota te halen. Voor jou kan het de ideale gelegenheid zijn om een goede zaak te doen.

Wikifin-tips

  • Informeer je voor je een auto koopt. Aarzel niet om te onderhandelen en om de concurrentie te laten spelen!
  • Een voorschot betalen is nooit zonder risico. Bij annulering van je bestelling of faillissement van de concessiehouder kan je verliezen wat je al hebt betaald.
  • Als je je auto gaat ophalen, controleer dan altijd of hij overeenstemt met de beschrijving op de bestelbon. Als dat niet zo is, kan je de auto weigeren.