Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Aankoop van een tweedehandsauto: waarop moet je letten?

De tweedehandsmarkt is niet zonder risico’s. Om daar een goede zaak te doen, moet je de tijd nemen om je te informeren.

Op deze pagina

Waarop moet je letten vóór je een auto koopt?

Verplichte technische keuring

Behalve in uitzonderlijke gevallen moet een tweedehandsauto die van een particulier aan een particulier wordt verkocht, door de verkoper verplicht naar de technische keuring worden gebracht. Het daar afgeleverde keuringsattest is trouwens één van de documenten die je nodig hebt bij de verkoop.

Bepaalde problemen, zoals roest, zijn tijdens de technische keuring echter niet steeds zichtbaar. Daarom is het beter om extra controles uit te voeren en niet te aarzelen om professioneel advies in te winnen.

Controleer de Car-Pass

De Car-Pass is een document dat de kilometerstand op verschillende data toont. Dankzij de Car-Pass wordt het dus moeilijker om met de kilometerstand te knoeien. Controleer of de vermelde kilometerstanden een logische evolutie in de tijd volgen en of de laatst vermelde kilometerstand op de Car-Pass overeenstemt met de kilometerstand op de teller.

Meer info

Koop je van een particulier of in een garage?

Doorgaans is een tweedehandsauto goedkoper bij een particuliere verkoper dan bij een professioneel tweedehandsautohandelaar. Een particulier hoeft immers geen btw aan te rekenen op de aankoopprijs en moet je geen garantie geven. Bij een professioneel tweedehandsautohandelaar zullen de verkoopprijzen vaak hoger liggen. De wet bepaalt echter dat hij je verplicht minimaal 1 jaar garantie moet geven.  Je kan eventueel onderhandelen over de verlenging ervan. Via die garantie verbindt de verkoper zich ertoe ervoor te zorgen dat de geleverde auto voldoet aan wat is aangekondigd en overeengekomen. De garantie van een tweedehandsauto dekt echter noch de “normale” slijtage van de auto (banden, remmen, ...), noch de autopech die het gevolg is van gebrekkig onderhoud van de auto.

Weetje

Let op als je een oudere tweedehandsauto koopt. In Brussel, Antwerpen en Gent zijn momenteel lage-emissiezones (“LEZ-zones”) ingesteld, waartoe je enkel toegang hebt als je auto aan bepaalde normen voldoet. Dat is voor oudere auto’s steeds moeilijker. Controleer dat dus voor je een oudere tweedehandsauto koopt!

De merknetwerken

Steeds meer autoconstructeurs beschikken over hun eigen netwerk voor de verkoop van tweedehandsauto’s. Auto’s die via dat netwerk worden verkocht, zijn soms duurder dan andere tweedehandsauto’s, maar doordat de constructeur zijn expertise en reputatie in de weegschaal legt, is er een kwaliteitsgarantie. Bovendien wordt op zulke tweedehandsauto’s doorgaans een langere garantie gegeven dan de wettelijke garantie van één jaar. Die garantie kan oplopen tot twee of zelfs vier jaar.

Btw of niet?

Een particulier verkoper is niet btw-plichtig. Je hoeft dus geen btw te betalen op je aankoop als de verkoper een particulier is.

Een professioneel verkoper is wel btw-plichtig. Hij rekent ofwel het normale btw-tarief van 21 % aan, of de bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge. Informeer je dus.

Naast btw moet je ook bepaalde belastingen betalen, zoals de verkeersbelasting.

Welke documenten zijn nodig bij de verkoop van een tweedehandsauto?

Bij de verkoop van een tweedehandsauto is de verkoper – zowel een professionele als een particuliere – verplicht om je de volgende documenten te bezorgen:

  • De factuur
  • Het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”, met daarbij een attest van technische keuring (maximumtermijn van twee maanden)
  • Het keuringsattest van de autokeuring
  • Het gelijkvormigheidsattest, dat garandeert dat de auto aan de nodige technische specificaties voldoet
  • Een attest voor de lpg-installatie als de auto daarmee is uitgerust
  • Het “tweedehandsrapport” dat je na afloop van de technische keuring ontvangt
  • De Car-Pass, een officieel en verplicht document met de kilometerstand van de auto

Wat moet je doen nadat je een auto hebt gekocht?

  • Je vraagt de inschrijving van je auto aan via het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”. Als je dat formulier hebt ingevuld, heb je twee mogelijkheden. Bij de verkoop overhandigt de verkoper je een formulier voor de aanvraag tot inschrijving met daarop een speciaal vignet van de technische keuring (dat, op enkele uitzonderingen na, verplicht is bij de verkoop van een tweedehandsvoertuig). Dat vignet is twee maanden geldig. Als koper moet je je aanvraag tot inschrijving binnen die periode van twee maanden indienen.
  • Je sluit een verzekering “BA-Auto” (autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid) af, die verplicht is in België.

Wikifin-tips

  • Als je je auto gaat ophalen, controleer dan of de verkoper je wel degelijk alle nodige documenten bezorgt.
  • Als je een auto of een bestelwagen koopt, moet de verkoper je een Car-Pass bezorgen, ongeacht of hij een particulier of professioneel verkoper is. Heb je de Car-Pass niet ontvangen, dan is de verkoop niet rechtsgeldig, en kan je de verbreking ervan en de terugbetaling van je geld eisen.