Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Andere kosten bij aankoop van een auto (buiten de aankoop)

De kostprijs van een auto omvat meer dan alleen de aankoopprijs. Maak de som van alle extra kosten voor je een nieuwe auto koopt. Vraag zowel de autoverkopers als de aanbieders van verzekeringen en leningen naar hun interessantste voorwaarden.

Op deze pagina

Belasting op de inverkeerstelling (BIV)

De belasting op de inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die je moet betalen om je auto (nieuw of tweedehands) te mogen gebruiken. Het bedrag hangt af van het vermogen en/of de milieu-impact van de auto, en van het Gewest waar je gedomicilieerd bent. Na de inschrijving van je auto ontvang je automatisch een uitnodiging om de BIV te betalen.

Verkeersbelasting

De verkeersbelasting is een jaarlijkse belasting. Ze wordt berekend in functie van het vermogen, de cilinderinhoud of van de maximaal toegelaten massa (MTM) van de auto.

Het bedrag van de verkeersbelasting dat je moet betalen, verschilt naargelang het Gewest waar je woont.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

Een garagist in een atelier voor herstellingen praat aan de telefoon

Autoverzekering

De autoverzekering is een aanzienlijke kostenpost waarmee je rekening moet houden als je een auto koopt.

Wat wordt onder “autoverzekering” verstaan?

De BA Auto dekt je aansprakelijkheid voor alle lichamelijke of materiële schade die je met je auto toebrengt aan andere personen. De premie die je voor deze verzekering betaalt, wordt berekend op basis van talrijke criteria, zoals je verleden als bestuurder, de waarde en het vermogen van je auto of het gebruik dat je van je auto maakt.

Ze dekt echter niet je eigen lichamelijke schade of de materiële schade aan je eigen auto. Daarom wordt de BA Auto vaak aangevuld met andere verzekeringen, zoals de omniumverzekering, de mini-omniumverzekering, de rechtsbijstandsverzekering, de bestuurdersverzekering en de bijstandsverzekering. Ook voor die verzekeringen zal je een premie moeten betalen, die varieert in functie van de risico’s die je wil verzekeren.

De autoverzekering voor jonge bestuurders

Jammer genoeg zijn verzekeraars niet gek op jonge bestuurders. Volgens de statistieken zijn beginnende bestuurders immers vaker bij verkeersongevallen betrokken dan ervaren bestuurders. Resultaat: om dat risico te dekken, rekenen verzekeraars bestuurders die jonger zijn dan 26 jaar, een hogere verzekeringspremie aan. Ben je een jonge bestuurder met weinig ervaring? Dan kost de basisverzekering voor je eerste auto je gemakkelijk tussen 500 en 1000 euro per jaar als je met een “kleine” auto rijdt.

In functie van de waarde en het vermogen van de auto, eventuele vroegere schadegevallen, aanvullende verzekeringsmodules (omnium …), kan de factuur snel oplopen tot meer dan 2000 euro per jaar!

Vergelijk de autoverzekeringsoffertes

Aarzel, zoals trouwens voor elke verzekering, niet om bij verschillende verzekeringsondernemingen aan te kloppen en hun offertes te vergelijken. De meeste verzekeringsondernemingen bieden onlinesimulaties aan. Vergeet die zeker niet te bekijken voor je een auto koopt. Zo krijg je immers een nauwkeurig idee van het budget dat je voor de verzekering zal moeten uittrekken.

Bepaalde verzekeringsondernemingen bieden ook lagere tarieven aan voor jonge bestuurders, weliswaar onder zeer strikte voorwaarden. Zo moeten ze een auto met een klein vermogen hebben, rijlessen of een cursus defensief rijden hebben gevolgd, slechts een beperkt aantal kilometers per jaar rijden …

Meer info

Brandstof

Als je vandaag een auto wil kopen, kan je kiezen uit verschillende brandstofsoorten: benzine, diesel, LPG, CNG, elektriciteit, waterstof of een hybride. Sommige motoruitvoeringen zullen je meer kosten bij aankoop, maar kunnen daarna financieel interessant blijken. Neem de tijd om de verschillende opties te vergelijken op basis van je bestuurdersprofiel: het loont de moeite! Meer informatie over de verschillende brandstofsoorten.

Technische keuring

Bij de technische keuring wordt nagegaan of je auto technisch in orde is en aan alle wettelijke bepalingen voldoet. Tijdens de technische keuring worden verschillende elementen gecontroleerd, zoals remmen, koplampen, chassis, banden en veiligheidsgordels.

De kosten van de keuring zijn voor jouw rekening. Wordt je auto afgekeurd, dan zal je het probleem in orde moeten brengen en de auto opnieuw moeten laten keuren (en – jammer maar helaas – ook opnieuw moeten aanschuiven!).

Opgelet voor de timing

De keuring kan jaarlijks of tweejaarlijks zijn, in functie van onder andere de leeftijd of de kilometerstand van het voertuig.

Ga je te laat met je auto naar de technische keuring, dan zal je een toeslag moeten betalen voor je laattijdigheid. Mogelijk zal je ook een boete moeten betalen als je door de politie wordt gecontroleerd en je geen geldig keuringsbewijs kan voorleggen. Raak je betrokken bij een ongeval waarbij je in fout bent, dan kan je verzekeraar zich, onder bepaalde voorwaarden, zelfs tegen je keren.

Noteer tot slot dat, op administratief vlak, de technische keuring een gewestbevoegdheid is.

Meer info

Bij een ongeval

Bij een ongeval waarbij je in fout bent, dekt je BA Auto de herstelling van de materiële schade aan je eigen auto niet. Het kan daarom interessant zijn om een omniumverzekering af te sluiten: dan is je auto immers altijd verzekerd, zelfs als je in fout bent.

Onderhoudskosten

Ook al vereisen nieuwe auto’s minder onderhoud dan vroeger, toch moet je rekening houden onderhoudskosten.

Er bestaan twee types onderhoud: het klein onderhoud (jaarlijks of om de 15 000 km) en het groot onderhoud (tweejaarlijks of om de 30 000 km).

Vraag de verkoper vooraf hoeveel een onderhoud gemiddeld kost. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Een klein onderhoud kost tussen 100 en 1000 euro, in functie van het bouwjaar van je auto, het gebruik dat je van je auto maakt, en – belangrijke factor – het merk van je auto. Voor een groot onderhoud moet je het dubbele of driedubbele rekenen.

Klein onderhoud wordt om de 15 000 km of jaarlijks aanbevolen, in functie van het type en de leeftijd van je auto. Doorgaans omvat het een controle van de remmen (remschijven en -blokken), de olie, de koelvloeistof en de batterij, de vervanging van de oliefilter, de controle van de koplampen en de ruitenwissers …

Groot onderhoud vindt meestal om de 30 000 km of om de twee jaar plaats. Het omvat, naast de onderdelen van het klein onderhoud, de vervanging van de luchtfilter en de pollenfilter, de controle van de uitlaat, het nazicht van de schokdempers en de banden, de vervanging van de bougies (bij benzineauto’s) …

Als je een nieuwe auto koopt, stellen bepaalde constructeurs je voor om – tegen betaling – een onderhoudscontract af te sluiten. Neem de tijd om te bekijken of je alle aangeboden diensten wel nodig hebt en of het contract aansluit bij het gebruik dat je van je auto maakt. Zulke contracten zijn immers vaak gebaseerd op het beginsel van forfaitaire formules, die voor sommige bestuurders voordeliger zijn dan voor andere.

Financieringskosten

Vaak wordt de aankoop van een nieuwe auto (deels) gefinancierd met een lening. Een lening is natuurlijk niet gratis. Meestal zal je niet alleen het geleende bedrag moeten terugbetalen, maar ook intrest en kosten moeten betalen. Informeer je over de soorten leningen en wat ze je zullen kosten, en neem de tijd om de verschillende aanbiedingen te vergelijken op basis van het jaarlijks kostenpercentage (of JKP).