Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Terugbetaling van je uitgaven met je kredietkaart

Er zijn twee mogelijkheden om de afrekening van je kredietkaart te betalen.

  1. Je betaalt de afrekening van alle betalingen en geldafhalingen die je de voorbije maand deed met je kredietkaart meteen volledig als je het overzicht van die periode ontvangt. Ze gaat dan in één keer van je zichtrekening. Zorg er dus voor dat er op die dag voldoende geld op staat. Je betaalt dan geen intresten op de bedragen die je met je kredietkaart hebt uitgegeven. Je betaalt meestal wel een jaarlijkse vaste kostprijs aan je bank voor het gebruik van de kredietkaart.
     
  2. Je kredietkaart is gekoppeld aan een kredietlijn:

    De kredietgever bezorgt je maandelijkse afrekeningen met een overzicht van wat je al hebt betaald, wat nog open staat en hoeveel ruimte er nog is binnen je kredietlimiet.

  • Op een vaste dag in de maand gaat een vast minimumbedrag van je zichtrekening.  Dat is wettelijk vastgelegd. Voor kredietopeningen tot 5000 euro moet je maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen. Voor kredietopeningen hoger dan 5000 euro is dat 1/20ste van de gebruikte reserves.
  • Voor de uitgaven boven het vast minimumbedrag kan je kiezen. Ofwel betaal je het resterend saldo onmiddellijk terug via overschrijving. Of je kiest ervoor om het gespreid in de tijd terug te betalen. Als je kiest voor een gespreide betaling moet je wel vaak erg hoge intresten betalen op het bedrag dat je niet onmiddellijk afrekent. Op het bedrag dat je onmiddellijk terugbetaalt via overschrijving betaal je geen intresten.

Voorbeeld: Je hebt een kredietkaart met een kredietlimiet van 1250 euro

Op het einde van de maand mei krijg je een eindafrekening voor de periode van 23 april tot 23 mei. Je hebt in die periode voor een totaal van 684 euro betalingen en aankopen gedaan met je kredietkaart.

  • Als je een kredietkaart zonder kredietlijn hebt, wordt er door de bank op bijvoorbeeld 5 juni automatisch 684 euro van je zichtrekening gehaald. Je moet geen intresten betalen voor de periode dat de bank je die 684 euro heeft voorgeschoten. Je moet er wel voor zorgen dat er op 5 juni voldoende geld op je zichtrekening staat.
  • Als je een kredietkaart met een kredietlijn hebt, werkt het anders. Voor kredietopeningen tot 5000 euro moet je maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen. Voor kredietopeningen hoger dan 5000 euro is dat 1/20ste van de gebruikte reserves.
     
  • Stel: Je hebt een kredietlimiet van 1250 euro.

    Als je tussen 23 april en 23 mei je kredietkaart gebruikt hebt voor 684 euro? Dan ontvang je een afrekening met volgende informatie:
     

    • Op 5 juni wordt er automatisch 1/18 van het gebruikte bedrag of 38 euro van je zichtrekening gehaald. Dan blijft er nog 646 euro openstaan (684 euro - 38 euro).
    • Voor die 646 euro kan je kiezen. Je kan via overschrijving de volledige 646 euro (of een gedeelte daarvan) onmiddellijk betalen. Op het bedrag dat je onmiddellijk afrekent via overschrijving betaal je geen intresten. Op het bedrag dat je niet meteen betaalt, betaal je erg hoge intresten tot het moment dat je deze schuld vereffent.

Wikifin-tips

  • Indien je een kredietkaart met uitstel van afbetaling wenst, vraag dan voldoende uitleg aan je kredietgever.
    • Hoeveel procent wordt er onmiddellijk afgerekend?
    • Hoe lang mag je een terugbetaling uitstellen?
    • Hoe moet je een uitgestelde betaling terugbetalen?
    • Wat is de intrestvoet of het JKP als ik een terugbetaling uitstel?
  • Als je spaargeld hebt, is het beter om dat geld te gebruiken voor de terugbetaling van je schuld: de rentevoet die je op spaarrekening krijgt is immers veel lager dan de intrest die aangerekend wordt op het debetsaldo van je kredietkaart.  
  • Spring verstandig om met het systeem van gespreide betalingen. Het kan je snel in een negatieve schuldenspiraal brengen.