Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

De kredietkaartlimiet

Alle kredietkaarten hebben een limiet. Dat is het maximumbedrag dat je per maand kan uitgeven. De meest courante kredietlimieten liggen tussen 1250 euro en 2500 euro per maand. Veel hangt af van je financiële draagkracht.

Wikifin-tips

  • Kies een limietbedrag dat je vlot kan terugbetalen.
  • Hou er rekening mee dat de financiële schade bij kredietkaartfraude veel hoger ligt bij een hoge kredietlimiet.

Je kan je kredietlimiet flexibel verhogen en verlagen. Stel dat je naar de Verenigde Staten op vakantie gaat, dan is het misschien aangewezen om voor je vertrek je kredietlimiet voor de duur van je reis tijdelijk te verhogen. Vraag meer informatie over de mogelijkheden aan je bankier.

Opgelet! Ook bij het betalen van een borg of reservatie moet je rekening houden met die limiet. Het gereserveerde bedrag wordt tijdelijk in mindering gebracht.

Voorbeeld

Als je in een hotel incheckt of een auto huurt, wordt vaak een kredietkaart gevraagd, ook al reken je pas op het einde van de periode af. De hotelier of de autoverhuurder doet dat om van je kredietlimiet een bedrag of "borg" te reserveren voor de te betalen factuur of om eventuele schade te vergoeden. Die reservering wordt tijdelijk afgehouden van je kredietbedrag. Stel dat je een kredietkaartlimiet hebt van 2500 euro en je huurt een auto voor tien dagen, dan kan de verhuurfirma 1000 euro van je limiet reserveren voor die tien dagen. Tijdens die tien dagen kan je je kredietkaart dus maar gebruiken voor 1500 euro. Vanaf het moment dat je de auto terug inlevert zonder schade, valt die reservering weg en kan je opnieuw je volledige limiet gebruiken.

Weetje

Je kan de limiet van je betaalkaart tijdelijk laten verhogen. Dat is handig als je op reis gaat. Vergeet ze nadien niet weer te verlagen.