Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een kredietkaart?

Een kredietkaart is een betaalkaart waarbij je betalingen en je geldafhalingen niet onmiddellijk van je rekening worden gedebiteerd. De uitgever van de kredietkaart, meestal een bank, geeft je krediet. Er zijn twee soorten kredietkaarten:

  • Ofwel worden je betalingen en geldafhalingen gebundeld en éénmaal per maand in een globaal bedrag van je rekening gedebiteerd (uitgestelde debitering). Dit wordt het vaakst gebruikt in België.
  • Ofwel beschik je over een kredietlijn gekoppeld aan je kaart en kan je gespreid terugbetalen. Elke maand dient er wel een minimumbedrag afbetaald te worden.
Op deze pagina

Niet alleen banken geven kredietkaarten uit, ook grote bedrijven zoals supermarktketens of luchtvaartmaatschappijen geven vaak hun eigen kaart uit.

Ongeacht bij wie je een kredietkaart neemt, moet je sowieso een kredietovereenkomst tekenen.

Wikifin-tip

Lees goed de informatiefiche en de voorwaarden van je contract na voordat je een handtekening plaatst.

Welke betaalkaart kiezen?

Hoe werkt een kredietkaart?

Kredietkaarten werken net zoals debetkaarten (Maestro, Visa Debit, Debit Mastercard, Bancontact) met een betaalschema. Enkele voorbeelden van betaalschema’s van kredietkaarten zijn VISA, Mastercard of American Express. In tegenstelling tot debetkaarten worden kredietkaarten bij handelaars van over de hele wereld aanvaard, ook buiten de EU.

De kredietkaart wordt ook veel gebruikt voor betalingen op afstand. Je kan ermee via de telefoon en op het internet betalen. Geef je kredietkaartgegevens enkel aan handelaars en websites die je vertrouwt. Indien je twijfelt, kan je de handelaar of de website op voorhand eens 'googelen' of je kan vrienden raadplegen die eerder iets aankochten bij die handelaar. Raadpleeg onze aanbevelingen om veilig op internet te kopen.

Ten slotte kan je met een kredietkaart ook geld afhalen aan geldautomaten. Let op! Aan geld afhalen met je kredietkaart zijn vaak hoge kosten verbonden.

Opgelet!

Aan geld afhalen met een kredietkaart zijn hoge kosten verbonden.

Waarom wordt mijn kredietkaart geweigerd?

Een betaling met je kredietkaart kan geweigerd worden om verschillende redenen:

  • Je hebt de kredietlimiet volledig opgebruikt. Een voorbeeld: Je hebt een kredietlimiet van 1250 euro. Sinds je laatste afrekening heb je al 1000 euro uitgegeven met je kredietkaart. Nu wil je nog een nieuwe fiets kopen van 300 euro. Daarmee overschrijd je de kredietlimiet van 1250 euro, wat niet mogelijk is.
  • Je geeft een foute pincode in of je handtekening komt niet overeen met die op je identiteitskaart. Je kan dus niet aantonen dat jij de eigenaar bent van de kaart.
  • De chip van je kaart is stuk. Vraag een nieuwe aan.

De voordelen van een kredietkaart

Een kredietkaart wordt op vele plaatsen aanvaard, zowel in België als in het buitenland, ook buiten de EU.

Als je er voorzichtig mee omspringt, is het een veilig betaalmiddel. Met een kredietkaart hoef je minder contant geld op zak te hebben.

Het voordeel van een kredietkaart is dat je aankopen en afhalingen pas na een bepaalde periode van je rekening worden gedebiteerd. Je krijgt als het ware een tijdje krediet zonder dat er intresten hiervoor worden aangerekend. Opgelet, dit geldt niet voor kredietkaarten met gespreide terugbetaling waarvoor dure intresten aangerekend worden.

Wikifin-tips

  • Laat je kredietkaart niet rondslingeren en geef ze nooit aan iemand anders. Hou je pincode geheim. Leer hem van buiten en schrijf hem nergens op. Zorg ervoor dat niemand meekijkt als je de code intikt. Meer veiligheidstips voor je kredietkaart.
  • Laat je kaart bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren via Card Stop op 078 170 170 vanuit België en +32 78 170 170 vanuit het buitenland. Geef de diefstal aan op het politiekantoor.
  • Je kan je kredietkaart ook in het buitenland gebruiken. Lees meer over betalingen in het buitenland.

Weetje

Aan je kredietkaarten kunnen extra diensten zoals verzekeringen gekoppeld zijn. Kijk na welke.