Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Checklist - Verzekeringen

Een boom is tijdens een storm op een huis gevallen
  • Welke verzekering neem je en welke niet?
    Weeg de kost van de verzekering af tegen wat het je kan kosten als je niet verzekerd bent. Hou rekening met je spaarbuffer. Die laat je misschien toe om bepaalde tegenslagen zelf op te vangen of een grotere franchise – ook vrijstelling genoemd – bij je verzekering te aanvaarden. Dit is het bedrag dat je zelf moet dragen als de verzekeraar moet tussenkomen.
     

Voorbeeld

Sluit je bij de aankoop van een nieuwe auto een omniumverzekering met een grote vrijstelling af, dan vermindert de vergoeding die de verzekeraar moet betalen als je een schadegeval hebt. Daardoor kan hij je ook een lagere premie aanbieden. Dat kan je dus doen als je zelf een financiële buffer hebt om die grotere vrijstelling op te vangen. Heb je daarentegen geleend om die auto te kopen, dan sluit je best een verzekering af met een beperkte vrijstelling.

Op de website van Assuralia vind je onder het tab “thema’s” alle verzekeringen die nuttig voor je kunnen zijn, opgelijst per thema.

  • Wees eerlijk
    Geef eerlijk alle informatie die de verzekeraar je vraagt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de verzekeraar bij een schadegeval niet uitbetaalt.

Voorbeeld

Als roker heb je een overlijdensverzekering afgesloten, waarbij je verklaarde niet te roken.

Als je dan vroegtijdig sterft aan een ziekte die een gevolg is van het roken, kan de verzekeraar weigeren uit te betalen en blijven je partner en kinderen in de kou staan.

  • Lees zorgvuldig het verzekeringscontract
    Lees een verzekeringscontract voor je het tekent, ook als het lang en ingewikkeld is. Vraag je verzekeraar uitleg als je iets niet begrijpt. Sommige brandverzekeringen vereisen een attest dat de schoorsteen regelmatig wordt geveegd. Als je het contract niet hebt gelezen en je de schoorsteen niet laat vegen, riskeer je dat de verzekeringsmaatschappij niet uitbetaalt als ze kan bewijzen dat de schade veroorzaakt is omdat je je plicht niet hebt gedaan.
  • Ga na welke verzekeringen je al hebt
    Bekijk welke verzekeringen je al hebt. Misschien heeft je gezin een hospitalisatieverzekering via je werkgever of die van je partner. Dan hoef je er geen zelf af te sluiten voor je kinderen.
  • Kijk en vergelijk
    Vergelijk de verzekeringstarieven want dat kan je heel wat premiekosten besparen. Verlies daarbij niet uit het oog welke risico's de verzekeringen dekken en welke uitsluitingen worden toegepast. Vaak geldt de regel dat hoe goedkoper de verzekering is, hoe minder gevallen worden gedekt.
  • Neem de nodige voorzorgsmaatregelen
    Je kan voorzorgsmaatregelen nemen om brand of diefstal te voorkomen: Installeer sprinklers (sproei-installaties), een brandalarm en een beveiliging tegen inbraak. Dat kan je een lagere premie opleveren.
  • Ga regelmatig na of je verzekeringen nog aangepast zijn aan je situatie
    Het leven gaat snel en je situatie kan snel veranderen. Ga geregeld na of je niet te veel of te weinig verzekerd bent. Zo moet je de brandverzekering (ook woonverzekering genoemd) aanpassen als je een veranda bijbouwt of zonnepanelen legt. Als je auto meer dan vier jaar oud is, ga je best na welke vergoeding je nog krijgt bij een ongeval, misschien is het beter de omniumverzekering stop te zetten of te vervangen door een zogenaamd kleine omnium.
  • Drie tips als je schade hebt en een beroep doet op je verzekeraar
    • Verwittig zo snel mogelijk je verzekeraar. Als dat telefonisch of via een app kan, doe het dan onmiddellijk. Maar stuur altijd nog een mail of brief ter bevestiging. Soms moet je formulieren invullen. Bezorg ze zo snel mogelijk.
    • Neem foto's.
    • Wees eerlijk. Probeer de schade niet te overdrijven. Vermijd ook leugens. Verzekeraars zijn op hun hoede voor fraude en betalen niet uit als ze je betrappen op een leugen.