Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Voornaamste uitsluitingen in woningverzekeringen

Op deze pagina

Je woonverzekering dekt niet alleen je inboedel, maar ook heel wat risico’s in en om het huis. Toch zal je verzekeraar je in bepaalde gevallen niet vergoeden, zelfs als er veel schade is.

Voorbeelden

  • Defecte goederen
    Een versleten waterleiding springt en veroorzaakt een overstroming. De herstelling van de gesprongen leiding zelf wordt niet altijd door je woonverzekering vergoed.
  • Slecht beschermde goederen
    In sommige gevallen kan je verzekeraar voorwaarden opleggen vóór hij je woning wil verzekeren. Zo kan hij vragen dat je een alarmsysteem installeert als je in een afgelegen woning waardevolle schilderijen tentoonstelt. Wordt er ingebroken en blijkt dat je de verplichting niet naleefde, dan ontvang je geen schadevergoeding als de verzekeraar kan bewijzen dat de niet-naleving mee de schade veroorzaakte.
  • Bewust toegebrachte schade
    Die maatregel lijkt misschien voor de hand liggend. Toch willen we je er even aan herinneren. Sticht je opzettelijk brand of veroorzaak je gewild andere vormen van schade, dan verlies je het recht op een schadevergoeding. De verzekeraar moet wel het opzet bewijzen.

Deze opsomming is niet volledig. Lees je contract grondig na zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je verzekering niet dekt en welke verplichtingen de verzekeraar je oplegt.

Aparte gevallen in het kader van de woonverzekering

  • Bouw en renovatie
    Je kan een woonverzekering afsluiten. Maar die verzekert slechts gedeeltelijk de risico’s tijdens de werken. Verwittig zeker je verzekeraar dat je werken uitvoert en ga na welke schade in je polis gedekt wordt.

Wikifin-tip

Informeer ook naar de noodzaak van een contract "alle werfrisico’s", speciaal bedoeld voor bouw- en renovatiewerven.

  • Je wagen
    Staat die op je oprit, onder je carport of in je garage geparkeerd? Schade aan je wagen wordt bij de meeste verzekeraars niet door de woonverzekering gedekt. Die schade wordt vergoed via de autoverzekering, op voorwaarde dat je een omnium afsloot.
  • Je tuin
    Zwembad, schommel, pool house, tuinmeubilair, … In de meeste contracten voor een woonverzekering wordt je tuin niet gedekt. Informeer bij je makelaar of verzekeraar of dat bij jou anders is. Sommige verzekeringspolissen bieden aanvullende dekkingen aan, zodat je tuin toch verzekerd kan worden.
  • Vakantiehuur
    Je huurt een zomerhuisje in Toscane en wil weten of je een verzekering moet afsluiten. De woonverzekering die eigenaars of huurders voor hun hoofdverblijfplaats afsloten, kan ook voor je vakantiewoning gelden. Lees aandachtig je contract en informeer bij je verzekeringsmaatschappij of makelaar of dat het geval is. Ga na of er dekking wordt geboden en voor welke bedragen.
  • Bederfbare voedingswaren
    Je komt na een vakantie terug thuis en ontdekt dat je diepvriezer volledig ontdooid is. Je verzekering dekt bederfbare voedingswaren als de schade het gevolg is van een elektriciteitspanne. Je moet wel kunnen bewijzen wat er precies in je diepvriezer zat!

Meer info

Lees de brochure van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen.