Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Hoe leer je je kind bewust consumeren?

Op deze pagina

Kinderen en reclame

Kinderen en jongeren zijn erg interessant voor adverteerders. Niet zelden hebben ze een eigen budget te besteden. Daarnaast kunnen ze vaak meebeslissen over de gezinsaankopen. En ze zijn de consumenten van de toekomst.

De reclamemakers benaderen hen dan ook via onder meer radio, tv en sociale media. Soms gebeurt dat zeer subtiel en merken de jongeren niet eens meer dat het om reclame gaat. Denk maar aan product placement, reclame in games …

Dit gebeurt bovendien al van jongs af. Het beïnvloedt hun gedrag en keuzes. Voedingsmerken spelen hier bijvoorbeeld sterk op in.

Daarom is het nodig om kinderen en jongeren reclamewijs te maken. Ze moeten kritisch kunnen kijken naar een product of merk dat ze “cool” vinden.

Een jongen helpt zijn papa in de keuken om glazen bokalen te vullen met eten

Consumeren: geef het goede voorbeeld

Duurzaamheid, overconsumptie en milieu staan meer en meer in de kijker. Als ouder kan je het goede voorbeeld geven en uitleggen waarom je iets doet. Hoe?

  • Door anders te consumeren, door wat vaker producten met een ecolabel of zonder verpakking te kopen.
  • Door te recycleren en te sorteren.
  • Door te kiezen voor herbruikbaar materiaal.
  • Door zelf te letten op je energieverbruik en spaarzaam om te gaan met water en elektriciteit.
  • Door geen voedsel weg te gooien.
  • Door zelf eens iets tweedehands te kopen, te huren of te ruilen.

Spaar het milieu

Bijdragen aan een beter milieu lijkt een hele uitdaging. Maar een beter milieu begint bij jezelf. Het start met het bewust worden van je impact op je eigen leefomgeving.

Kinderen leggen misschien nog geen verbanden tussen voedsel, energieverbruik, autorijden … en het milieu. Maar je kan erover praten en zelf het goede voorbeeld geven. Geen afval op straat gooien, restjes voedsel opeten en niet in de vuilnisbak kieperen, lichten doven, de auto eens laten staan en herbruikbare tassen meenemen … Het zijn simpele, maar heel efficiënte maatregelen die weinig moeite kosten en die je gemakkelijk in het gezin kan toepassen.

Daarnaast kan je met hen bespreken hoe zij erover denken en hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. Misschien komt er een veggiedag of gaat je gezin de uitdaging aan om de energiefactuur naar beneden te krijgen. Zo leg je ook meteen de link tussen energie en milieu. Of vervang je een aankoop verpakt in plastic door een product in een milieuvriendelijke verpakking. 

Want het milieu gaat ook over beslissingen die jij en je kinderen nemen. Hun acties hebben gevolgen. Als ouder heb je een rolmodel.

Lageloonlanden: goed of goedkoop?

Sta samen met je kind stil bij een T-shirt, dat gefabriceerd werd in Afrika of Azië en dat hij of zij voor 5 euro wil kopen. Dit houdt in dat de arbeiders daar tegen een heel laag loon moeten werken, waarvan ze vaak niet van kunnen leven. Bovendien doen ze hun werk vaak in slechte, onveilige omstandigheden.