Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Een spaarrekening openen voor je kind

Op deze pagina

​​​​​​Vanaf welke leeftijd kan je een spaarrekening openen voor je kind?

Dat kan vanaf elke leeftijd. Er zijn banken die babyrekeningen aanbieden: dat zijn rekeningen die vanaf 3 maanden voor de geboorte kunnen worden geopend. Zo’n rekening blijft dan op naam van de ouders tot de baby geboren wordt, waarna het een gewone jongerenrekening op naam van het kind wordt.

Loont een jongerenspaarrekening?

Brengt een jongerenrekening meer op dan een gewone spaarrekening? Dat hangt af van bank tot bank. Onze Vergelijkingstool Spaarrekeningen levert een exacte vergelijking van wat de spaarrekeningen van vrijwel alle Belgische banken opleveren.

Kunnen ouders geld afhalen van de rekening van hun kind?

Het antwoord op die vraag is ‘ja’, ook al is het niet zo evident. Het kan enkel als de ouders het geld gebruiken in het belang van hun kind.

Komt er dan geen vrederechter aan te pas om geld af te halen van de rekening van je kind? Als ouders goederen van hun kinderen willen verkopen of weggeven, moet de vrederechter daarvoor eerst de toestemming geven. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een kind een huis zou hebben geërfd van een grootouder en de ouders dat huis willen verkopen.

Die verplichting bestaat niet als je geld wil afhalen van een rekening op naam van je kind om dat geld in het belang van het kind te gebruiken. Zo kan je iets kopen voor het kind, er zijn studies mee betalen of het geld gewoon op een rekening plaatsen die meer opbrengt dan de rekening waarop het staat.

De bank kan zich in twijfelgevallen verzetten tegen het opnemen van geld van de rekening van een kind. Wanneer een kind 18 jaar is geworden, kan het de terugbetaling eisen van geld dat de ouders voor zichzelf zouden hebben gebruikt.

En wat met de rekening van het kind wanneer het niet meer botert tussen de ouders?

Beide ouders kunnen apart geld afhalen van de rekening van het kind. De bank gaat ervan uit dat ieder van de ouders instemt met wat de andere ouder doet. Als een van beide ouders twijfelt aan de ander, moet die dat melden aan de bank. Zodra de bank twijfelt aan het akkoord van de andere ouder, kan zij eisen dat beide ouders samen optreden. Als de ouders niet samen het gezag over het kind uitoefenen, dan kan alleen de ouder die het gezag uitoefent, het geld van het kind beheren.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen geld afhalen van hun rekening?

Wie minstens 18 jaar oud is, kan vrij beschikken over het geld op zijn rekening. Vanaf 16 jaar kunnen jongeren (binnen bepaalde limieten) geld afhalen van hun rekening, tenzij hun ouders zich daartegen verzetten. Vóór die leeftijd kunnen kinderen enkel geld van hun rekening halen met toestemming van hun ouders. De meeste banken bieden wel een jongerenbankkaart aan vanaf 12 jaar. De ouders kunnen zelf bepalen hoeveel hun kind per dag of per week kan afhalen met die kaart. 

​​​​​​Wat kan je doen als je bang bent dat je kind op zijn 18de alle spaargeld erdoor zal jagen? 

Het gebeurt niet zelden dat een kind op zijn 18de een reuzefuif organiseert of op een andere manier al zijn spaargeld op korte tijd over de balk gooit. Als de rekening op naam van het kind staat, kan het vanaf zijn 18de vrij beslissen over zijn geld. Als ouder kan je je daar niet tegen verzetten. Hou daar rekening mee.

Wil je toch een zekere controle houden? Spaar dan voor het kind, zonder het geld op zijn naam te zetten. Je plaatst het geld dus op een afzonderlijke rekening op naam van de ouders. Als ouder kan je ook kiezen voor een combinatie van beide formules:

  • Een rekening op naam van de ouders met het geld voor de grote uitgaven, zoals studies of een woning.
  • Een rekening op naam van het kind voor het gedeelte waarmee het vrij kan omspringen.