De situatie kan onhoudbaar worden: geschreeuw, beschuldigingen of zelfs geweld, niet meer met elkaar kunnen praten. Vaak zijn de kinderen daarvan de eerste slachtoffers, ook al laten ze dat niet altijd merken.
In een dergelijke situatie kan het goed zijn dat de ouders wat afstand van elkaar nemen:
- de ouders kunnen zo'n scheiding onder elkaar regelen, al kan dat moeilijk zijn als je niet meer met elkaar praat. Bovendien worden dergelijke afspraken niet door een rechter vastgelegd. Respecteert je partner de gemaakte afspraken niet, dan kan je daar niets aan doen.
- de ouders gaan, samen of alleen, naar de rechtbank. Getrouwden en wettelijk samenwonenden kloppen aan bij de vrederechter. Feitelijk samenwonenden gaan naar de jeugdrechtbank.
Voor de getrouwden en wettelijk samenwonenden
Getrouwden en wettelijk samenwonenden kunnen aan de vrederechter vragen om dringende, tijdelijke maatregelen te nemen.
Dat kan als je helemaal niet meer overeenkomt. Er is een ernstig probleem, waardoor je er zelfs aan twijfelt of je nog wel samen verder kan. Bijvoorbeeld: jouw partner raakte volledig verslaafd aan kansspelen en brengt de financiën van het gezin in gevaar.
Maar de vrederechter kan ook maatregelen nemen als een van de partners zijn verplichtingen niet nakomt. Bijvoorbeeld: jouw partner begon een relatie met een andere vrouw en neemt haar overal mee, ook bij jouw vrienden. Hij is je dus duidelijk niet meer trouw.
De vrederechter kan dan dringende en tijdelijke maatregelen nemen. Tijdelijk, omdat ze slechts voor beperkte tijd gelden, tot de partners een definitieve beslissing nemen.
Vaak zal de rechter beslissen dat de partners apart moeten gaan wonen en krijgen ze het verbod om het huis van de ander binnen te gaan. Die maatregel kan de spanning al behoorlijk verminderen en je de kans geven rustig na te denken.
De rechter kan natuurlijk ook maatregelen voor de kinderen nemen. Zo kan de rechter beslissen bij wie ze gaan wonen en voor hoelang, of er kinderalimentatie moet worden betaald en hoeveel, hoe beslissingen met betrekking tot de kinderen (bv. schoolkeuze) moeten worden genomen,…
Voor de feitelijk samenwonenden
De jeugdrechtbank kan maatregelen nemen over de huisvesting van de kinderen en de kinderalimentatie die de ouders moeten betalen. Die maatregelen zijn niet noodzakelijk voorlopig. Gaat het enkel over het onderhoudsgeld, dan is de vrederechter bevoegd.
Meer informatie over de mogelijke maatregelen met betrekking tot de kinderen in alle mogelijke gezinssituaties, lees je op blz. 19 van deze brochure ('Wat te doen bij een scheiding?').