Een scheiding met onderlinge toestemming betekent dat de echtgenoten het over alle aspecten van de scheiding met elkaar eens zijn.
Een van die aspecten is de verdeling van de bezittingen. Die verdeling moet worden beschreven in de afspraken die door de echtgenoten worden gemaakt vóór de scheiding en die door beiden worden ondertekend. Hebben de echtgenoten een woning of een grond, dan moeten de onderlinge afspraken vooraf in een notariële akte worden vastgelegd. Die kan enkel door een notaris worden opgesteld.
Een inventaris opmaken
Maak een inventaris op van al uw bezittingen: de gemeenschappelijke, die in onverdeeldheid en die waarvan een van beide partners eigenaar is. De inventaris geeft aan:
- wie eigenaar is van de goederen
- hoeveel ze mogelijks waard zijn
Met een inventaris krijgt u een duidelijk beeld van de situatie, zodat het makkelijker wordt om alleste verdelen. Het is een goed idee om een inventaris toe te voegen aan de afspraken die u maakt vóór de scheiding. Op die manier beperkt u het risico op latere discussies.
Meer informatie over de inventaris leest u op deze website.
Totale vrijheid in de verdeling
Echtgenoten die met onderlinge toestemming scheiden, kunnen hun bezittingen verdelen zoals ze dat zelf willen. En dat geldt voor alle goederen: het geld op een bankrekening, beleggingen, meubels, schilderijen,…
Ze kunnen zelfs beslissen om een appartement waarvan een van beiden eigenaar is, aan de andere partner te laten.
Ze kunnen daarbij afwijken van wat in hun huwelijkscontract staat. Stel dat u met scheiding van goederen bent getrouwd. U kocht met uw geld een home cinema systeem. Volgens uw huwelijksstelsel van scheiding van goederen krijgt u dat systeem, omdat u daarvan de enige eigenaar bent. Toch kan u in overleg met uw echtgenoot beslissen dat het home cinema systeem voor uw partner is.
Verdeling van een woning, van een grond of van een ander gebouw
Ook hier hebben de echtgenoten alle vrijheid. Zo kunnen ze beslissen:
- om de woning te verkopen en de opbrengst te verdelen
- om een van beide partners in het huis te laten wonen, terwijl de ander ter compensatie een som geld krijgt
- om samen eigenaar te blijven. Dat kan bv. wanneer u samen een appartement aan zee hebt, waar u allebei naartoe wil blijven gaan met de kinderen. Dan moet u een contract opstellen om dat te regelen. Natuurlijk is die oplossing enkel mogelijk als de partners zonder ruzie uit elkaar gaan. Anders zorgt dit onvermijdelijk voor aanhoudende spanningen!
Meer informatie leest u op deze website.