Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Is het riskant om in aandelen te beleggen?

Op deze pagina

Aandelen houden risico’s in.

Kan een aandeel waardeloos worden?

De waarde van een aandeel evolueert – in positieve of negatieve zin – in functie van een aantal factoren, zoals de waarde en de toekomstperspectieven van de onderneming die de aandelen uitgeeft. Andere factoren zijn de perspectieven van de sector waarvan de onderneming deel uitmaakt, de nieuwsstroom van en over het bedrijf en de perceptie van het aandeel door huidige en potentiële beleggers.

Sterke koersstijgingen behoren tot de mogelijkheden, maar aanzienlijke koersdalingen – in het ergste geval zelfs tot nul – gebeuren ook wel. Terwijl bepaalde aandelen bekend staan voor hun beperkte volatiliteit – ze worden ook wel “aandelen voor goede huisvaders” genoemd - staan andere aandelen, bijvoorbeeld in de sector van de biotechnologie, bekend om hun volatiliteit (d.w.z. sterk schommelende beurskoersen).

De risico’s van aandelen

Als je aandelen koopt, neem je meer risico’s dan beleggers die obligaties kopen. Daar staat ook iets tegenover:

  • Als de waarde van een aandeel stijgt, kan je winst boeken door je aandelen weer te verkopen.
  • Bedrijven keren vaak jaarlijks een deel van hun winst uit onder de vorm van een dividend voor hun aandeelhouders.

Als aandeelhouder kan je dus potentieel meer winst realiseren. Maar deze mogelijkheid betekent ook dat je meer risico neemt en eventueel geld kan verliezen.

Wikifin-tips

  • Om in aandelen te investeren, moet je beleggingshorizon voldoende lang zijn. Investeer dus best niet in aandelen met spaargeld dat je op korte termijn nodig hebt. Daarvoor schommelt de koers vaak te sterk. We zeggen dan dat de aandelen te "volatiel" zijn. Je loopt het risico verlies te lijden als je je aandelen moet doorverkopen op een ogenblik dat de koers laag is.
  • Omdat aandelen risico's inhouden, is het belangrijk om niet al je spaargeld uitsluitend in aandelen te stoppen en al zeker niet in één enkel aandeel of in één sector. Spreid je aandelenbudget over verschillende aandelen in verschillende domeinen. Praat met je bankier of financieel adviseur over de samenstelling van een evenwichtige beleggingsportefeuille op maat van je beleggersprofiel.