Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Is het riskant om in aandelen te beleggen?

Op deze pagina

Aandelen houden risico’s in.

Kan een aandeel waardeloos worden?

De waarde van een aandeel schommelt elke dag. Ze kan stijgen of helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was toen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet ging.

Waarom het risico nemen om aandelen te kopen?

Als je aandelen koopt, neem je meer risico’s dan beleggers die obligaties kopen. Daar staat ook iets tegenover:

  • Als de waarde van een aandeel stijgt, kan je winst boeken door je aandelen weer te verkopen.
  • Bedrijven keren vaak jaarlijks een deel van hun winst uit onder de vorm van een dividend voor hun aandeelhouders.

Als aandeelhouder kan je dus potentieel meer winst realiseren. Maar deze mogelijkheid betekent ook dat je meer risico neemt om geld eventueel te verliezen.

Wikifin-tips

  • Om in aandelen te investeren, moet je beleggingshorizon voldoende lang zijn. Investeer dus best niet in aandelen met spaargeld dat je op korte termijn nodig hebt. Daarvoor schommelt de koers vaak te sterk. We zeggen dan dat de aandelen te "volatiel" zijn. Je loopt het risico verlies te lijden als je je aandelen moet doorverkopen op een ogenblik dat de koers laag is.
  • Omdat aandelen risico's inhouden, is het belangrijk om niet al je spaargeld uitsluitend in aandelen te stoppen en al zeker niet in één enkel aandeel of in één sector. Spreid je aandelenbudget over verschillende aandelen in verschillende domeinen. Praat met je bankier of financieel adviseur over de samenstelling van een evenwichtige beleggingsportefeuille op maat van je beleggersprofiel.