Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Hoe koop en verkoop je een aandeel?

Op deze pagina

Hoe koop je een aandeel?

Op elke werkdag kan je op de beurs aandelen kopen. De voorwaarde? Op het moment dat jij tegen een bepaalde koers wil kopen, moet een andere belegger bereid om zijn aandelen te verkopen tegen diezelfde prijs.

Voor sommige aandelen zijn er weinig kopers en verkopers. Die aandelen zijn niet vlot verhandelbaar en worden illiquide aandelen genoemd.

De liquiditeit van een aandeel hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal aandelen in omloop (ook free float genoemd) en de populariteit van de onderneming.

Voor de aankoop van aandelen, moet je een opdracht (beursorder) doorgeven via een bank, beursvennootschap of een online makelaar. Die treedt op als financieel tussenpersoon om je order uit te voeren en rekent hier kosten voor aan.

Er zijn verschillende soorten orders mogelijk:

Orders zonder limiet

Een order "zonder limiet" of "tegen marktkoers" betekent dat je tegen de koers van het moment wil kopen of verkopen. De uitvoering van het order is dan voor jou belangrijker dan de prijs die je moet betalen of wil krijgen. Met een order zonder limiet zet je het licht op groen voor je bank of beursvennootschap om het order zo snel mogelijk uit te voeren.

Dit houdt uiteraard risico’s in. Er kan plots zo veel vraag naar een aandeel zijn dat de koers ervan de hoogte inschiet. Als je bank of beursvennootschap precies op dat moment je kooporder zonder limiet uitvoert, moet je meer betalen dan je had verwacht. In het omgekeerde geval bestaat de kans dat je verkoopt tegen een  bijzonder lage koers.

Limietorders

Met een limietorder leg je zelf de voorwaarden vast die je bank of beursvennootschap moet respecteren om je opdracht uit te voeren:

  • Bij het kopen van een aandeel is de voorwaarde dat de prijs niet hoger ligt dan een door jou vastgelegde grens.
  • Bij een verkoop is de voorwaarde dat de prijs van het aandeel niet lager mag zijn dan een door jou vastgelegde grens.

Met een limietorder bescherm je jezelf dus tegen onverwachte koersstijgingen of -dalingen die je zuur kunnen opbreken. Hou er wel rekening mee dat het onmogelijk is om een order uit te voeren als je limieten niet realistisch zijn.

"Stop loss"-orders

Een "stop loss"-order is, zoals de naam het zegt, een order om de verliezen te stoppen. Stel dat je 40 euro betaalde voor een aandeel en dat de koers al een tijdje daalt. Bovendien verwacht je niet dat de koers weer snel opveert. In dat geval kan je een order doorgeven om het aandeel te verkopen zodra de koers bijvoorbeeld onder de 25 euro zakt. Een “stop-loss” order beschermt je tegen verliezen als je de beurs niet constant opvolgt en je aandeel plots een duik neemt.

Wikifin-tips

  • Hou bij een aankoop op de beurs niet alleen rekening met de koers, maar ook met de verhandelbaarheid en liquiditeit van het aandeel en met de kosten die je bank of beursvennootschap aanrekent.
  • Volg de koersevolutie van je aandelen goed op. Als je de beurs niet constant opvolgt, kan een “stop-loss” order je tegen plotse koersdalingen beschermen.
  • Vergeet niet dat aandelen een langetermijnbelegging zijn.

Hoe wordt de koers van een aandeel gevormd?

De prijs die je moet betalen hangt af van vraag en aanbod.

De koersen schommelen in de loop van de dag voortdurend. Pas aan het einde van de beursdag wordt de zogenaamde slotkoers bepaald. Het aandeel is dan met een bepaald percentage gestegen of gedaald ten opzichte van de slotkoers van de dag voordien.

Koersgevoelige informatie vanuit de onderneming

Honderden elementen bepalen mee de omzet- en groeiverwachtingen: 

  • Hoe positioneert een onderneming zich tegenover de concurrentie?
  • Bewerkt ze nieuwe markten?
  • Heeft ze nieuwe producten in de pijplijn?
  • Hoe gaat ze om met kostenbeheersing?

Het is maar een kleine greep uit alle vragen die je kan proberen te beantwoorden aan de hand van de informatie die de onderneming zelf vrijgeeft via persberichten, interviews, reclame ...

Een voorbeeld van koersgevoelige informatie van een onderneming is een persbericht over de omzet- en groeiverwachting voor de rest van het jaar, of over de aankondiging van een overname.

Externe invloeden

Ook informatie van andere partijen over de onderneming kan een invloed hebben op de koers, net als

  • Rapporten van analisten die de onderneming zelf of de sector van de onderneming volgen
  • Opinieartikels van specialisten
  • Gespecialiseerde blogs
  • Scoops in de media

Daarnaast hebben bredere externe elementen een invloed op de koersevolutie. De evolutie van de intrestvoeten, een crisis in een bepaald land of geopolitieke spanningen, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, kunnen een invloed hebben. 

Wikifin-tip

Informeer je zo breed mogelijk over al die elementen en laat je niet vangen door de waan van de dag.