Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Kopen op een website buiten de Europese Unie kan duur zijn

Brexit en online aankopen

Aangezien het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en dus de interne markt heeft verlaten, wordt elke aankoop op een Britse webshop op dezelfde manier behandeld als een aankoop op een Amerikaanse, Chinese of Afrikaanse webshop. Afhankelijk van de prijs en aard van het product, is het mogelijk dat je extra kosten moet betalen (invoerrechten, btw en administratieve kosten).

Lees ook zorgvuldig de kleine letters van het retourbeleid: door artikelen te retourneren, moet je mogelijk nog meer rechten en belastingen betalen. Mogelijk ben je niet langer beschermd door de wetgeving van de Europese Unie met betrekking tot "herroeping" (d.w.z. het recht om de aankoop te herroepen) en garantie. Wees dus waakzaam!

Als je op een website uit een land van buiten de Europese Unie shopt en je pakje in België laat leveren, krijg je extra kosten aangerekend. De pakjesbezorger zal je vragen om – bovenop de aankoopprijs en de verzendingskosten ook btw, invoerrechten en administratieve kosten te betalen. Betaal je die extra kosten of weiger je de levering? De meeste mensen stemmen ermee in om de extra kosten te betalen omdat ze de aankoopprijs en de verzendingskosten al hebben betaald. Hieronder vind je een overzicht van zowel de taksen die je moet betalen bij aankopen buiten de Europese Unie, als de regels die in dat verband gelden.

Op deze pagina

Welke kosten mag je verwachten?

Als een pakje uit een land van buiten de Europese Unie naar België wordt opgestuurd, moet de post of de koeriersdienst die zending bij de douane aangeven. Die voert een veiligheidscontrole uit om te checken of het ingevoerd mag worden (controle of er in het pakje geen wapens, namaakgoederen, levensmiddelen, geneesmiddelen … zitten).

Zodra de levering is goedgekeurd, kan het pakje worden ingeklaard. Dat betekent dat de post of de koeriersdienst de volgende kosten aanrekent:

  1. Taksen:
    • Vanaf 1 juli 2021 betaal je btw op al je aankopen, ongeacht de prijs van je pakje. In België bedraagt de btw over het algemeen 21 %. 
      Opgelet, btw wordt niet altijd direct afgerekend op de website waar je koopt. Er is een verschil tussen geregistreerde webshops, die je meteen de btw aanrekenen, en niet-geregistreerde websites, waar je de btw pas achteraf betaalt. Bezorgdiensten zoals bpost brengen dan je btw in rekening en geven deze door aan de belastingdienst. Je zult dus een toeslag moeten betalen aan de bezorgdienst. Deze kan op haar beurt een vergoeding vragen voor deze dienst.
      Om erachter te komen of een verkoper al dan niet geregistreerd is, controleer je of er btw in rekening is gebracht op je factuur.
    • Voor de berekening van de btw bestaat de berekeningsbasis uit de douanewaarde plus de invoerrechten.
    • Voor elke aankoop met een ‘douanewaarde’ van meer dan 150 euro moet je invoerrechten, ook douanerechten genoemd, betalen. Dat zijn taksen die de Belgische douane voor rekening van de Europese Unie int. Het gaat om een percentage van de ‘douanewaarde’ van de ingevoerde goederen, die doorgaans het factuurbedrag en de kosten voor de verzending door de webshop omvat. Als er geen factuur is, wordt de waarde door de douane geschat.
    • Voor een aankoop waarvan de douanewaarde lager is dan 150 euro (rekening houdend dus met de kosten voor verzending, verzekering, enz.) betaal je geen invoerrechten.
    • De accijnzen voor bepaalde producten zoals alcohol, tabak …
  2. De kosten voor douaneformaliteiten: de koeriersdienst of de post vult de douaneformulieren in, int de invoerrechten, de btw en de accijnzen en stort die door aan de overheid. De koeriersdienst of de post rekent daarvoor een vergoeding aan, die met verschillende benamingen wordt aangeduid: behandelingskosten (of handling fee), administratieve kosten, dossierkosten of kosten voor de douaneformaliteiten. Die kosten verschillen per koeriersdienst en hangen af van de waarde van de zending.

Hoeveel bedragen de extra kosten?

We gebruiken als voorbeeld de aankoop van een bouwdoos voor het feest van je kind. De berekening zal afhangen van de aankoopprijs van de bouwdoos. Reken even mee …

Voorbeeld 1

Je hebt in een Amerikaanse webshop een bouwdoos gekocht voor 100 USD. De verkoper doet een beroep op een koeriersdienst die 18 USD verzendingskosten aanrekent.

Voorbeeld 2

Je hebt in een Amerikaanse webshop een bouwdoos gekocht voor 200 USD. De verkoper doet een beroep op een koeriersdienst die 20 USD verzendingskosten aanrekent.

1. Invoerrechten

De invoerrechten voor speelgoed uit de VS bedragen 4,7 % van de douanewaarde. De douanewaarde bedraagt 118 USD: 100 USD (aankoopprijs) + 18 USD (verzendingskosten) = 118 USD of 110,84 euro*.

Berekening van de invoerrechten:

De douanewaarde van je aankoop bedraagt 118 USD of 110,84 euro*, m.a.w. minder dan het plafond van 150 euro. Je moet dus geen invoerrechten betalen.

Invoerrechten = 0 euro

1. Invoerrechten

De invoerrechten voor speelgoed uit de VS bedragen 4,7 % van de douanewaarde. De douanewaarde bedraagt 220 USD: 200 USD (aankoopprijs) + 20 USD (verzendingskosten) = 220 USD of 206,65 euro*.

Berekening van de invoerrechten:

De douanewaarde van je aankoop bedraagt 220 USD of 206,65 euro*, m.a.w. meer dan het plafond van 150 euro. Je moet dus invoerrechten betalen.

Invoerrechten = 4,7 % van 206,65 euro = 9,71 euro

2. Kosten voor douaneformaliteiten

24 euro

2. Kosten voor douaneformaliteiten

32 euro

3. Btw bij invoer

Berekening van de btw:

Douanewaarde (110,84 euro) + invoerrechten (0 euro) + kosten voor douaneformaliteiten (24 euro) = 134,84 euro.

btw = 21 % van 134,84 euro = 28,32 euro

Als de pakjesbezorger aan je deur komt, zal hij je dus vragen om 28,32 euro (btw) + 24 euro (douaneformaliteiten) = 52,32 euro extra kosten te betalen.

Als je die extra kosten niet betaalt, neemt de pakjesbezorger het pakje terug mee, hoewel je al 118 USD aan de verkoper van de bouwdoos hebt betaald.

* Op het moment van de berekening was 1 USD 0,9393 EUR waard.

3. Btw bij invoer

Berekening van de btw:

Douanewaarde (206,65 euro) + invoerrechten (9,71 euro) + kosten voor douaneformaliteiten (32 euro) = 248,36 euro.

btw = 21 % van 248,36 euro = 52,15 euro

Als de pakjesbezorger aan je deur komt, zal hij je dus vragen om 9,71 euro (invoerrechten) + 52,15 euro (btw) + 32 euro (douaneformaliteiten) = 93,86 euro extra kosten te betalen.

Als je die extra kosten niet betaalt, neemt de pakjesbezorger het pakje terug, hoewel je al 220 USD aan de verkoper van de bouwdoos hebt betaald.

* Op het moment van de berekening was 1 USD 0,9393 EUR waard.

Wikifin-tips

  • Om te weten of je aankopen aan het doen bent in een webshop buiten de Europese Unie, zoek je het postadres van de zetel van de vennootschap op. Je kan dat vinden in de rubrieken "Wie zijn wij?", "Wettelijke vermeldingen", "Contactgegevens" of "Algemene verkoopvoorwaarden".
  • Door in een Europese webshop te bestellen, kan je de extra kosten beperken. Wat de productgarantie of je herroepingsrecht betreft, geniet je in een Europese webshop dezelfde bescherming als in een Belgische.
  • Wil je weten waar je pakje is of ben je verwittigd dat je pakje geblokkeerd is bij de douane? Contacteer eerst en vooral de post of de koeriersdienst. Zij kunnen je pakje traceren aan de hand van het volgnummer ervan.
  • Als je de verzending van je bestelling volgt en je ziet het woord "douane" verschijnen, betekent dat niet noodzakelijk dat je pakje bij de douane is. Het betekent dat voor de verzending bepaalde formaliteiten moeten worden vervuld of dat zij aan een controle wordt onderworpen. Dat kan een tijdje duren.
  • Als de douane onregelmatigheden vaststelt of bijkomende informatie wenst, brengt zij je daarvan zelf op de hoogte.