Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe betalen voor aankopen op internet?

Meer en meer handelaars bieden hun producten en diensten via internet aan. Ze vragen je dan ook om via internet te betalen. Daar bestaan verschillende systemen voor. Wanneer je in een internetwinkel afrekent, dan kies je hoe je betaalt.

Weetje

Bij een internetaankoop, moet de handelaar je een bevestiging van je bestelling sturen. Ook heb je veertien dagen bedenktijd om je bestelling terug te sturen.

Op deze pagina

Online betalen met je kredietkaart

Een vaak gebruikte betaalwijze online is de kredietkaart. Voortaan zal je je altijd moeten identificeren aan de hand van twee van deze drie kenmerken:

  • Met iets wat je weet (bv. je pincode)
  • Met iets wat je bezit (bv. je smartphone)
  • Met iets wat eigen is aan jou (bv. je vingerafdruk)

Je hebt dus altijd je smartphone of kaartlezer nodig. Er bestaan uitzonderingen voor transacties met een laag risico op fraude. Hierbij zou het nog mogelijk kunnen zijn om een online aankoop te doen door alleen het nummer van de bankkaart en de code op de achterkant (CVC-code) op te geven.

Daarna wordt automatisch gecontroleerd of de combinatie van alle gegevens die je hebt ingevoerd, klopt en of je voldoende krediet hebt. Zijn beide controles positief, dan gaat de betaling door.

Twee vriendinnen kopen online via de computer

Online betalen met je debetkaart

Op veel websites kan je ook met je debetkaart betalen. Je kiest deze optie (Bancontact, Maestro, Debit Mastercard of Visa Debit) en je vult je kaartgegevens in:

  1. Je naam (geschreven zoals op de kaart)
  2. Je kaartnummer
  3. De geldigheidsdatum van je debetkaart (maand en jaar)

Om de betaling dan te bevestigen, moet je ze elektronisch tekenen. Hiervoor steek je je debetkaart in je kaartlezer en volg je de instructies.

Er bestaan ook andere manieren om je online betaling elektronisch te tekenen zoals via sms of , via Itsme of met een kaartlezer die je gebruikt zonder je kaart erin te moeten steken (ook wel digipass genoemd). Op de website van je bank vind je meer info over welk soort kaartlezer en procedure ze gebruikt om je online betalingen te laten ondertekenen.

Je kan ook in veel gevallen gewoon de betrokken QR-code scannen.

Online overschrijvingen

Sommige handelaars bieden je ook de mogelijkheid om je aankoop via een overschrijving te betalen. Je wordt dan rechtstreeks doorverwezen naar de beveiligde website van je bank of je krijgt bij de levering van je aankoop een overschrijvingsformulier meegeleverd.

Gespecialiseerde online betalingsdiensten

Steeds meer handelaars kiezen er evenwel voor om de betaling te laten verlopen via een derde partij die gespecialiseerd is in het afhandelen van online betalingen. Want de betaling moet niet alleen vlot verlopen, een koper moet ook voldoende keuze krijgen tussen verschillende betalingsmogelijkheden (debetkaart, kredietkaart, overschrijving enz.).

Paypal en Klarna zijn zowat de bekendste online betalingsdiensten die je in België en internationaal tegenkomt. Bij sommige webwinkels word je op het moment van betaling doorverwezen naar een van deze betaalsystemen. Sommige grote webwinkels of leveranciers laten je zelfs kiezen.

  • Paypal is de betalingsdienstaanbieder van de veilingwebsite Ebay. Ebay besliste om Paypal ook ter beschikking te stellen van andere websites en handelaars die online verkopen. Als je de eerste keer met Paypal betaalt, moet je het stappenplan volgen om een Paypal-profiel met je bankkaartgegevens aan te maken. Daarna kan je, telkens je een online betaling doet via Paypal, je login en paswoord gebruiken om te betalen. Door met Paypal te betalen geef je geen persoonlijke informatie aan de webwinkel zelf. Je persoonlijke gegevens (bv. naam, kredietkaartnummer enz.) zitten bij Paypal. Het is Paypal die je via mail bevestigt dat de betaling is gelukt.

Wikifin-tips

  • Iedereen die jouw kredietkaartgegevens bemachtigt, kan een online aankoop doen op jouw kosten. Bewaar jouw kredietkaart en de gegevens ervan op een veilige manier. Controleer onze tips om veilig internet te bankieren.
  • Ook op internet krijg je bij betrouwbare handelaars een betaalbewijs dat je kan downloaden of een betaalbevestiging via e-mail. Bewaar je betaalbewijzen.