Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.
Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!
Wat doe je met een ongewenst cadeau of met de kinderfiets die te klein is geworden? Waar kan je terecht voor een skipak of een drumstel voor je jonge spruit? Veilingsites en online zoekertjessites zijn hiervoor vaak interessant, op voorwaarde dat je op je hoede bent.
Hierna gaan we na wat je rechten zijn als je koopt of verkoopt op een veilingsite of via een zoekertje. We bespreken hier enkel de aan- en verkopen tussen particulieren. De meeste veilingsites en zoekertjessites geven aan wanneer de verkoper een professioneel is.
Als koper loop je meer risico’s dan wanneer je een aankoop doet in een webwinkel. Zo heb je geen garantie en geen terugzendrecht als een kledingstuk je niet past. Je kan ook niet terecht bij consumentenorganisaties of overheidsdiensten die regels opstellen over e-commerce. De meeste transacties tussen particulieren verlopen zonder problemen, maar vooraleer je eraan begint, ken je toch best de regels.
Voor een overeenkomst over een verkoop voor een bedrag van meer dan 375 euro is een geschreven en getekend document nodig of een e-mail met elektronische handtekening.
Tracht een algemene indruk te krijgen van de koper of verkoper met wie je online wil handelen door een aantal zaken te checken en de informatie die je hebt te controleren.
Je kan betalen in cash, via een overschrijving of met je smartphone zoals Payconiq. Het bewijs van betaling is dan makkelijk te leveren. Je kan ook gebruik maken van een derde partij om betalingen te doen, zoals Paypal of Ogone.
De verkoper is verantwoordelijk voor de correcte levering. De koper heeft het recht het voorwerp te weigeren als het niet overeenkomt met wat hij gekocht heeft. De verkoper moet er dus bijvoorbeeld voor zorgen dat het voorwerp goed is ingepakt. Werd de smartphone of laptop correct afgeleverd aan de pakjesdienst, maar raakt hij onderweg beschadigd, dan moet de verkoper dat probleem met de pakjesdienst afhandelen.
Sommige pakjesdiensten bieden een verzekering aan in geval van verlies of diefstal. Informeer je bij je pakjesdienst wanneer je pakket waardevol is.
Je kan naar de rechtbank stappen. Voor kleine transacties is dit vooral een theoretische mogelijkheid. Je zal niet snel een advocaat onder de arm nemen als de smartphone die je kocht een barst heeft opgelopen tijdens het transport en de verkoper je geld niet wil teruggeven.
Wanneer je een conflict hebt over een transactie, kan je dat best in overleg met de tegenpartij oplossen of een compromis sluiten. Zo zou je als koper toch de smartphone met het gebroken glas kunnen kopen, maar de reparatiekosten ervan terugvragen van de verkoper. Een goed drukmiddel is de feedback die je bij de meeste websites kan geven over een verkoper. Wie regelmatig koopt of verkoopt op een veilingsite of een zoekertjessite, zal belang hechten aan de feedback die hij of zij krijgt (meestal uitgedrukt in een aantal sterren).
Bedrog kan je aan de politie melden. Een voorbeeld van bedrog is een nepverkoop: iemand zet iets te koop, laat zich betalen, maar levert nooit … of levert iets dat niet aan de beschrijving voldoet. Als het over beperkte bedragen gaat, is de kans groot dat de politie je klacht niet behandelt. Je neemt dus beter de nodige voorzorgen vooraleer je koopt of verkoopt van particulieren op internet.
Neem zo veel mogelijk van deze tips in acht als je veilig wil kopen en verkopen via internet.