Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Kopen en verkopen via online veiling- en zoekertjessites

Wat doe je met een ongewenst cadeau of met de kinderfiets die te klein is geworden? Waar kan je terecht voor een skipak of een drumstel voor je jonge spruit? Veilingsites en online zoekertjessites zijn hiervoor vaak interessant, op voorwaarde dat je op je hoede bent.

Hierna gaan we na wat je rechten zijn als je koopt of verkoopt op een veilingsite of via een zoekertje. We bespreken hier enkel de aan- en verkopen tussen particulieren. De meeste veilingsites en zoekertjessites geven aan wanneer de verkoper een professioneel is.

Op deze pagina

Wat zijn de risico’s?

Als koper loop je meer risico’s dan wanneer je een aankoop doet in een webwinkel. Zo heb je geen garantie en geen terugzendrecht als een kledingstuk je niet past. Je kan ook niet terecht bij consumentenorganisaties of overheidsdiensten die regels opstellen over e-commerce. De meeste transacties tussen particulieren verlopen zonder problemen, maar vooraleer je eraan begint, ken je toch best de regels.

Welke regels gelden er?

  • Wanneer is er een overeenkomst die door koper en verkoper moet worden nageleefd? 
    Die ontstaat wanneer ze een akkoord hebben over het voorwerp en over de prijs. Op een veilingsite is dat de hoogste prijs die geboden is, als de verkoper akkoord gaat om aan die prijs te verkopen. 
  • Hoe bewijs je dat er een overeenkomst is? 
    Voor bedragen van minder dan 375 euro kan het bewijs geleverd worden op “elke wettelijke manier”. Gewone e-mails met een akkoord tussen partijen volstaan dan. Belangrijk daarbij is dat de e-mails duidelijk afkomstig zijn van de koper en de verkoper. Je ondertekent je e-mails dus beter niet met een schuilnaam, maar met je eigen naam en voornaam en liefst ook met je adresgegevens. 

    Voor een overeenkomst over een verkoop voor een bedrag van meer dan 375 euro is een geschreven en getekend document nodig of een e-mail met elektronische handtekening.

Weetje

Tracht een algemene indruk te krijgen van de koper of verkoper met wie je online wil handelen door een aantal zaken te checken en de informatie die je hebt te controleren.

Wikifin-tip

Let op voor de frequente “fraude met de koerierdienst”. Dat gaat zo: je hebt een artikel te koop aangeboden. Iemand neemt contact met je op om het artikel te kopen, maar legt uit dat hij het zelf niet kan ophalen. Die persoon stelt je voor om een beroep te doen op een bekende koerierdienst en via die dienst te betalen. Dat is een excuus om naar een andere website te surfen dan het bekende en betrouwbare platform dat je hebt gekozen. Ook gebruiken oplichters frauduleuze reproducties van websites. Die valse sites verwijzen je vervolgens naar een kopie van de website van je bank, waar je wordt uitgenodigd om je betalingsgegevens in te voeren. Door dit te doen, geef je de oplichter toegang tot je bankrekeningen en riskeer je bestolen te worden.

Soms bellen oplichters je in naam van de koerierdienst op om zogezegd je identiteit te bevestigen met je digipass. Zij kunnen ook valse bevestigingse-mails gebruiken die lijken op de e-mails van je officiële verkoopplatform. En als je je artikel verstuurt, zie je het nooit meer terug.

Betaal nooit iets, ongeacht de reden die de koper opgeeft: als jij degene bent die verkoopt, is het niet normaal dat je iets moet betalen, zelfs als het om een heel klein bedrag gaat. En geef vooral nooit je bankgegevens door aan twijfelachtige tussenpersonen.

Hoe betaal je?

Je kan betalen in cash, via een overschrijving of met je smartphone zoals Payconiq. Het bewijs van betaling is dan makkelijk te leveren. Je kan ook gebruik maken van een derde partij om betalingen te doen, zoals Paypal.

Wat als er problemen zijn met de levering?

De verkoper is verantwoordelijk voor de correcte levering. De koper heeft het recht het voorwerp te weigeren als het niet overeenkomt met wat hij gekocht heeft. De verkoper moet er dus bijvoorbeeld voor zorgen dat het voorwerp goed is ingepakt. Werd de smartphone of laptop correct afgeleverd aan de pakjesdienst, maar raakt hij onderweg beschadigd, dan moet de verkoper dat probleem met de pakjesdienst afhandelen.

Sommige pakjesdiensten bieden een verzekering aan in geval van verlies of diefstal. Informeer je bij je pakjesdienst wanneer je pakket waardevol is.

Hoe los je een onenigheid tussen koper en verkoper op?

Je kan naar de rechtbank stappen. Voor kleine transacties is dit vooral een theoretische mogelijkheid. Je zal niet snel een advocaat onder de arm nemen als de smartphone die je kocht een barst heeft opgelopen tijdens het transport en de verkoper je geld niet wil teruggeven.

Wanneer je een conflict hebt over een transactie, kan je dat best in overleg met de tegenpartij oplossen of een compromis sluiten. Zo zou je als koper toch de smartphone met het gebroken glas kunnen kopen, maar de reparatiekosten ervan terugvragen van de verkoper. Een goed drukmiddel is de feedback die je bij de meeste websites kan geven over een verkoper. Wie regelmatig koopt of verkoopt op een veilingsite of een zoekertjessite, zal belang hechten aan de feedback die hij of zij krijgt (meestal uitgedrukt in een aantal sterren).

Bedrog kan je aan de politie melden. Een voorbeeld van bedrog is een nepverkoop: iemand zet iets te koop, laat zich betalen, maar levert nooit … of levert iets dat niet aan de beschrijving voldoet. Je neemt dus beter de nodige voorzorgen vooraleer je koopt of verkoopt van particulieren op internet.

Wikifin-tips

Neem zo veel mogelijk van deze tips in acht als je veilig wil kopen en verkopen via internet.

Als koper:

  • Zoek naar een verkoper in je buurt zodat je de aankoop bij hem kan ophalen. Zeker wanneer het over grotere bedragen gaat, is dat belangrijk.
  • Vraag de adresgegevens van de verkoper en probeer te controleren of ze juist zijn.
  • Hou rekening met de feedback over de verkoper. Websites die geen feedbacksysteem hebben, geven meestal aan sinds wanneer de verkoper actief is op de site. Handel bij voorkeur met mensen die al langer actief zijn. Een kijkje nemen op Trustpilot.com kan handig zijn.
  • Maak duidelijke afspraken met de verkoper over de prijs en de levering.
  • Maak duidelijke afspraken over de wijze van betaling. Geef de voorkeur aan betalingen op beveiligde platforms of verkoopsites met beveiligde betalingen.
  • Schrijf nooit geld over aan iemand die je niet kent, ook al komt hij betrouwbaar over. Je bankgegevens aan vreemden geven is over het algemeen sterk af te raden.
  • Als je een probleem vaststelt bij de aflevering van het pakje, neem dan foto’s en signaleer het probleem onmiddellijk aan de tegenpartij.
  • Laat je gezond verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
  • Wees extra alert bij verkopers uit het buitenland vooral buiten Europa.

Als verkoper:

  • Maak duidelijke afspraken over wat je koopt of verkoopt, de prijs, de manier van leveren enz. Probeer ook de echte identiteit en contactgegevens van de koper vast te krijgen.
  • Ga na of je het voorwerp wel mag verkopen. Zo mogen sommige medicijnen niet vrij verkocht worden. Nogal wat websites leggen de verantwoordelijkheid voor de wettelijkheid van de transactie bij de verkopers. 
  • Hou er rekening mee dat sommige veilingsites of zoekertjessites kosten aanrekenen of een commissie nemen op de opbrengst van de verkoop.