Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe koop en betaal je veilig online?

Steeds meer mensen zijn vertrouwd met online shoppen. Toch blijf je beter waakzaam om onaangename verrassingen tijdens het online winkelen te vermijden. Wikifin deelt graag tips rond veilig online shoppen.

Op deze pagina

Hoe koop je veilig online?

Veilig online shoppen start met een veilige surfomgeving. Je checkt best een aantal gegevens.

Om er zeker van te zijn dat je surft op een veilig adres, controleer of het webadres start met https://. Staat er enkel http, dus zonder -s, dan is de webpagina niet beveiligd.

Probeer uitsluitend te shoppen bij webwinkels die betrouwbaar zijn en nog het liefste bij webshops die je kent. Om te weten of een webshop een goede reputatie heeft, kan je via een eenvoudige zoekopdracht met een zoekrobot eenvoudig en snel commentaren van consumenten over de service van een bepaalde webshop, de kwaliteit van hun producten en diensten … vinden.

Vertrouw niet blindelings het kwaliteitslabel van een webshop.

Rechten van de online consument

Online handelaars moeten kopers duidelijk en correct informeren over hun aanbod. Niet alleen moet de handelaar de belangrijkste kenmerken van het aangeboden product of dienst duidelijk weergeven. Hij moet ook de totale prijs, inclusief alle extra kosten (zoals verzendkosten), aan de mogelijke koper meedelen. Indien de verzendkosten op voorhand niet gekend zijn, dan moet de online handelaar informatie meegeven over hoe die kosten berekend worden.

Online shoppers hebben het recht om binnen de veertien dagen na een online aankoop nog af te zien van hun aankopen. Die bedenktijd begint te lopen vanaf de dag dat de koper zijn producten ontvangt. Uiteraard moet het product ongebruikt zijn indien hij het wenst terug te sturen.

Soms geldt die periode niet: bijvoorbeeld voor treintickets, gepersonaliseerde producten, producten die snel bederven … Je betaalt zelf de kosten voor het retourneren van producten, tenzij anders overeengekomen.

Weetje

Online shoppers hebben het recht om binnen de veertien dagen na een online aankoop nog af te zien van hun aankopen.

Bemiddeling bij klachten over een leverancier

Als je een probleem hebt met producten of diensten die je online hebt gekocht, kan je een beroep doen op de onlinegeschillenbeslechting van de Europese Commissie, een procedure die vermijdt dat je naar de rechtbank moet. Je kan deze site alleen gebruiken als je in de Europese Unie woont en de verkoper ook in de Europese Unie is gevestigd.

Toch slachtoffer van online bedrog?

Indien je slachtoffer bent van oplichting bij het online winkelen, neem dan contact op met de Algemene Directie Economische Inspectie van de FOD Economie. Door hen jouw informatie te bezorgen, help je vermijden dat ook anderen bedrogen worden.

Als een online aankoop niet of foutief geleverd werd, kan een bank je betaling aan een webshop niet zomaar terugstorten. Betaal je echter met een kredietkaart, dan kan je een beroep doen op de betwistingregeling als de goederen niet geleverd worden. Je kan dan je betaling betwisten op de website www.mijnkaart.be.

Voor beschadigde goederen kan je mogelijk een beroep doen op de extra verzekering tegen internetfraude, foutieve levering van beschadigde goederen en niet-afgeleverde bestellingen indien die aan je kredietkaart is gekoppeld of als je een aparte verzekering met diezelfde dekking hebt. De goederen moeten dan wel volledig met de kredietkaart betaald zijn.

Nog meer tips over veilig online shoppen

Internetaankopen: wat zijn de risico’s van namaakproducten?

Smartphones, speelgoed, kleding … op het internet kan je alles kopen, soms zelfs tegen de allerlaagste prijzen. Maar wees voorzichtig als de console waarvan je kind droomt viermaal goedkoper is dan in de handel. Dan kan het best wel eens om namaak gaan.

Hoe herken je namaak?

Namaak is vaak moeilijk te herkennen. Wees op je hoede als je afwijkingen opmerkt en let hierbij op volgende elementen:

  1. Prijs

    Een prachtig merkproduct is plots spotgoedkoop verkrijgbaar: raar toch? Is het geen stuk uit een oude collectie? Vragen andere verkopers veel meer voor datzelfde product?

  2. Kwaliteit

    De afwerking van namaakproducten laat vaak te wensen over. Ziet het logo er verdacht uit? Is de verpakking gemaakt van doorschijnend plastic?

  3. Betrouwbaarheid van de website

    Namaakproducten vind je doorgaans op dubieuze websites. Zie je geen contactgegevens? Staat de website vol spelfouten? Is er nergens sprake van de wettelijke garantie of het herroepingsrecht van veertien dagen? Stel je dan zeker vragen bij de echtheid van het product. En besef dat zelfs een officiële foto geen garantie is dat het om een officieel product gaat.

De risico’s van de aankoop van namaak kunnen je duur komen te staan.

  • De kwaliteit van namaakproducten kan een gevaar zijn voor je veiligheid of je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen die je kwaal niet behandelen of zelfs nog erger maken, remblokjes die het remvermogen verminderen, speelgoed met een toxische coating, parfums die irriterende stoffen bevatten …
  • De douane kan je aankoop onderscheppen en daarna vernietigen: je krijgt je bestelling niet in handen, terwijl je er wel voor hebt betaald.
  • De betrokken merken betalen de kosten voor het onderscheppen en vernietigen van namaakproducten, maar kunnen je daarna wel een rekening sturen om de vernietigingskosten te recupereren.
  • Heb je een namaakproduct ondanks alle controles toch ontvangen, maar gaat het daarna stuk? Weet dan dat malafide verkopers vaak geen enkele garantie bieden voor defecten of gebreken. Bij bonafide verkopers heb je daarentegen wel een wettelijke garantie van twee jaar.

Waar kan je een klacht indienen als je namaak vermoedt?

Als je vermoedt dat je een namaakproduct hebt gekocht, kan je steeds een klacht indienen via het Meldpunt.

Wikifin-tips

  • Een spotgoedkoop product? Klinkt die prijs niet te mooi om waar te zijn?
  • Koop je op Amazon, Ebay of Alibaba, controleer dan steeds naar welke verkoper je wordt doorverwezen.
  • Meer informatie over namaak vind je op de website van het Europees Centrum voor de Consument België.

Hoe betaal je veilig online?

Er zijn verschillende manieren om online te betalen. Maar op het internet moet je even waakzaam zijn als in het echte leven. We geven je een paar tips:

  • De eerste linie in de beveiliging van online betalingen is je computer, tablet of smartphone beveiligen door hem uit te rusten met een virusscanner.
  • Wees voorzichtig met je kredietkaartgegevens en eventuele persoonlijke inloggegevens voor je profielen, zoals bij PayPal. Geef deze persoonlijke gegevens nooit door aan iemand die ernaar vraagt, ook al zegt die persoon van de website te zijn of van je bank. De bank vraagt je nooit om online, telefonisch of via e-mail vertrouwelijke gegevens door te geven.
  • Sla je kredietkaartgegevens, paswoorden of codes niet op in je computer, tablet of smartphone. Een 'hacker' kan deze gegevens vinden en misbruiken.
  • Geef je betaalgegevens enkel in op beveiligde websites van vertrouwde gekende handelaars. Je kan zien of een website beveiligd is als er een hangslot- of sleutelsymbooltje en https:// (in plaats van enkel http) voor het webadres staat. Gebruik je elektronische handtekening enkel voor een opdracht die je zelf ingegeven hebt of verwacht.
  • Controleer regelmatig je rekeninguittreksels om verdachte transacties snel op het spoor te komen.
  • Initieer steeds zelf de betaling vanuit de gekende app op je smartphone of via het gekende webadres op je PC. 

Wikifin-tips

  • De meest veilige manier om online te betalen is door je betaling elektronisch te ondertekenen via een kaartlezer of door ze uit te voeren via een overschrijving binnen de beveiligde internetbanking van je eigen bank. Indien een handelaar of website je vraagt om op een andere manier te betalen en je vertrouwt het niet helemaal, dan kan je je aankoop best even uitstellen en uitzoeken met wie je te maken hebt of de aankoop ergens anders doen.
  • Je kan ook controleren of de aanbieder van betalingsdiensten en de uitgever van elektronisch geld beschikken over een vergunning bij de Nationale Bank van België. Is dit niet het geval, dan kan je ook contact opnemen met de FSMA, via dit formulier.
  • Bij twijfel of fraude kan je met vragen ook terecht bij de Federale Overheidsdienst Economie, via het Meldpunt.