Redenen om een lening te sluiten?

Er zijn momenten in het leven waar we uitgaven moeten doen waarvoor we niet onmiddellijk het geld hebben. In de eerste plaats om een eigen huis te kopen, te bouwen of te renoveren. Maar ook bv. om een auto te kopen of een kapotte stookketel te vervangen.

In dat geval kan je voor een lening aankloppen bij banken en kredietbemiddelaars. Kredietgevers kunnen eventueel bereid om je het geld dat je tekort hebt voor te schieten. Je kan dat dan achteraf in schijven terugbetalen. In ruil voor jouw lening zal je wel intresten en kosten moeten betalen.

Er bestaan verschillende soorten leningen. Als particulier zal men je een hypothecair krediet of een consumentenkrediet aanbieden:

  • een hypothecair krediet is een bedrag dat je ontleent voor de aankoop van een woning, een bouwgrond of voor een verbouwing. Een hypothecair krediet is vaak een groter bedrag en de terugbetalingsperiode is meestal lang;
  • wil je een auto kopen, een nieuwe televisie, organiseer je een huwelijk en je moet hiervoor lenen? In dat geval kan je een consumentenkrediet aanvragen. Zo’n krediet is voor eerder kleinere bedragen die je op een kortere periode terugbetaalt (in vergelijking met een hypothecair krediet).

Maar heb je echt wel een lening nodig?

Van zodra je denkt een lening nodig te hebben is de eerste vraag die je je moet stellen: heb ik die lening wel écht nodig? Wat zijn mijn alternatieven?

Als je droomt van een eigen woning is de kans groot dat je voor een groot deel van de totale kostprijs een lening op 20 tot 30 jaar zal aangaan. Dat is voor de meeste nieuwe eigenaars zo. Het is vooral belangrijk om op voorhand goed te weten waar je aan begint en in te schatten hoe jij en jouw gezin zullen omgaan met de maandelijkse terugbetaling van deze lening. Want die terugbetaling kan een grote hap nemen uit jouw maandelijks budget.

Probeer daarom op voorhand zoveel mogelijk geld bij elkaar te sparen. Want hoe meer je zelf opzij gelegd hebt om in jouw woning te investeren, des te betere voorwaarden je kan krijgen van de kredietgever. Jouw terug te betalen maandbedrag zal lager zijn en je spaart bovendien nog intresten!

Voor informatie over hoe je best voor dit doel kan sparen, raden we je aan de Wikifinrubriek over sparen en beleggen  te raadplegen.

Voor informatie over hypothecaire kredieten  raden wij je aan de Wikifinrubriek daarover te raadplegen.

Er zijn vaak ook andere uitgaven waarvoor je niet onmiddellijk het geld heeft, zoals bv. een nieuwe auto of het huwelijksfeest van één van jouw kinderen. Ook daarvoor kan je eventueel een lening bekomen bij een kredietgever. Jouw consumentenkrediet is meestal echter niet gratis. Want je betaalt niet enkel de geleende som terug, maar ook intresten en kosten. Denk dus goed na vooraleer je beslist om een lening aan te gaan voor dergelijke uitgaven. Als je bv. weet dat jouw auto over drie jaar vervangen moet worden heb je twee opties:

  • over drie jaar ga je een dure lening aan waar je maandelijks een groot bedrag voor moet terugbetalen;
  • of je begint nu al iedere maand een klein bedrag te sparen. Na drie jaar zal de som die je hebt gespaard een grote hulp zijn bij de aankoop van jouw nieuwe auto.

Op sommige onverwachte uitgaven zoals bv. het herstellen van een wasmachine of van een auto, kan je je voorbereiden door een spaarbuffer bij elkaar te sparen. Kijk in onze Wikifinrubriek over sparen en beleggen hoe je dat kan aanpakken.

De Wikifin-tips

  • Vooraleer te lenen, stel de vraag: kan ik de lening terugbetalen? Indien je daaraan twijfelt, sluit je de lening best niet af of leen je een kleiner bedrag.
  • Overweeg om jouw aankoop een beetje uit te stellen. Je kan het nodige bedrag dan sparen, in plaats van onmiddellijk te kopen en daarvoor te moeten lenen. Want lenen kost geld, en sparen brengt op!