Redenen om een lening te sluiten?

Er zijn momenten in het leven waar we uitgaven moeten doen waarvoor we niet onmiddellijk het geld hebben. In de eerste plaats om een eigen huis te kopen, te bouwen of te renoveren. Maar ook bv. om een auto te kopen of een kapotte stookketel te vervangen.

In dat geval kan u voor een lening aankloppen bij banken en financiële tussenpersonen. Kredietgevers kunnen eventueel bereid om u het geld dat u tekort hebt voor te schieten. U kan dat dan achteraf in schijven terugbetalen. In ruil voor uw lening zal u wel intresten en kosten moeten betalen.

Er bestaan verschillende soorten leningen. Als particulier zal men u een hypothecair krediet of een consumentenkrediet aanbieden:

  • een hypothecair krediet is een bedrag dat u ontleent voor de aankoop van een woning, een bouwgrond of voor een verbouwing. Een hypothecair krediet is vaak een groter  bedrag en de terugbetalingsperiode is meestal lang;
  • wil je een auto kopen, een nieuwe televisie, organiseer je een huwelijk en je moet hiervoor lenen? In dat geval kan je een consumentenkrediet aanvragen. Zo’n krediet is voor eerder kleinere bedragen die u op een kortere periode terugbetaalt (in vergelijking met een hypothecair krediet).

Lees meer over beide soorten leningen in de Wikifinrubrieken daarover. 

Maar heeft u echt wel een lening nodig?

Van zodra u denkt een lening nodig te hebben is de eerste vraag die u zich moet stellen: heb ik die lening wel écht nodig? Wat zijn mijn alternatieven?

Als u droomt van een eigen woning is de kans groot dat u voor een groot deel van de totale kostprijs een lening op 20 tot 30 jaar zal aangaan. Dat is voor de meeste nieuwe eigenaars zo. Het is vooral belangrijk om op voorhand goed te weten waar u aan begint en in te schatten hoe u en uw gezin zullen omgaan met de maandelijkse terugbetaling van deze lening. Want die terugbetaling kan een grote hap nemen uit uw maandelijks budget.

Probeer daarom op voorhand zoveel mogelijk geld bij elkaar te sparen. Want hoe meer u zelf opzij gelegd heeft om in uw woning te investeren, des te betere voorwaarden u kan krijgen van de kredietgever. Uw terug te betalen maandbedrag zal lager zijn en u spaart bovendien nog intresten!

Voor informatie over hoe u best voor dit doel kan sparen, raden we u aan de Wikifinrubriek over sparen en beleggen  te raadplegen.

Voor informatie over hypothecaire kredieten  raden wij u aan de Wikifinrubriek daarover te raadplegen.
Er zijn vaak ook andere uitgaven waarvoor u niet onmiddellijk het geld heeft, zoals bv. een nieuwe auto of het huwelijksfeest van één van uw kinderen. Ook daarvoor kan u eventueel een lening bekomen bij een kredietgever. Uw consumentenkrediet is meestal echter niet gratis. Want u betaalt niet enkel de geleende som terug, maar ook intresten en kosten. Denk dus goed na vooraleer u beslist om een lening aan te gaan voor dergelijke uitgaven. Als u bv. weet dat uw auto over drie jaar vervangen moet worden heeft u twee opties:

  • over drie jaar gaat u een dure lening aan waar u maandelijks een groot bedrag voor moet terugbetalen;
  • of u begint nu al iedere maand een klein bedrag te sparen. Na drie jaar zal de som die u heeft gespaard een grote hulp zijn bij de aankoop van uw nieuwe auto.

Op sommige onverwachte uitgaven zoals bv.  het herstellen van een wasmachine of van een auto, kan u zich voorbereiden door een spaarbuffer bij elkaar te sparen. Kijk in onze Wikifinrubriek over sparen en beleggen hoe u dat kan aanpakken.

De Wikifintips

  • Vooraleer te lenen, stel de vraag: kan ik de lening terugbetalen? Indien u daaraan twijfelt sluit u de lening best niet af of leent u een kleiner bedrag.
  • Overweeg om uw aankoop een beetje uit te stellen. U kan het nodige bedrag dan sparen, in plaats van onmiddellijk te kopen en daarvoor te moeten lenen. Want lenen kost geld, en sparen brengt op!