Wat betekent het om aandeelhouder te zijn?

Als u aandelen van een bedrijf koopt wordt u er voor een stukje mee eigenaar van. Het mag dan hip klinken als u een stuk van zeg maar Google bezit, maar aandelen houden ook risico’s in.

Kan een aandeel ook waardeloos worden?

De waarde van een aandeel schommelt immers niet alleen elke dag. Ze kan ook helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was bij spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie.

Wanneer ziet de aandeelhouder zijn investering terug?

Als u een aandeel koopt, krijgt u het geïnvesteerde geld niet op een vaste datum terug. De waarde van uw aandeel kan bovendien dagelijks schommelen. U weet dus nooit op voorhand welk bedrag u bij de verkoop zal terugkrijgen. Dat bedrag kan hoger liggen dan wat u bij de aankoop hebt betaald, maar ook lager. Met andere woorden: aandelen houden risico’s in.

Er staat ook iets tegenover het hogere risico

Als u aandelen koopt, neemt u dus wat meer risico’s dan beleggers die hun geld aan bedrijven lenen door er obligaties van te kopen. Maar daar staat ook iets tegenover: de waarde van een aandeel kan fors stijgen. In dat geval kan u winst boeken door uw aandelen weer te verkopen. Bedrijven betalen daarenboven jaarlijks vaak een dividend aan hun aandeelhouders: dat is een deel van de winst van het bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De Wikifintips

  • Als aandeelhouder bent u mede-eigenaar van het bedrijf en deelt u niet alleen in de winst maar ook in het verlies. U draagt mee het risico van de bedrijfsactiviteiten.
  • Als aandeelhouder weet u op voorhand nooit welk bedrag u precies voor uw aandelen zal terugkrijgen.
  • Om in aandelen te investeren moet uw beleggingshorizon voldoende lang zijn. Investeer dus beter niet in aandelen met spaargeld dat u op korte termijn zal nodig hebben. Daarvoor zijn aandelen vaak te risicovol.
  • Omdat aandelen risico's met zich meedragen is het belangrijk om niet al uw spaargeld alleen in aandelen te steken en zeker niet in één enkel aandeel. Spreid uw budget om aandelen te kopen over verschillende aandelen. Praat met uw bankier of financieel adviseur over de samenstelling van een evenwichtige beleggingsportefeuille  op maat van uw profiel.