Fondsen, is dat iets voor mij?

Waarom fondsen interessant kunnen zijn voor de kleine belegger 

Fondsen zijn in België een populair product. Zij hebben voor spaarders en minder ervaren beleggers enkele voordelen:
 • Je kan risico's meer spreiden. Je wil bv. graag 2 000 euro beleggen in aandelen van enkele technologiebedrijven. Als je dat bedrag belegt in aandelen van twee of drie bedrijven en er loopt met één van die bedrijven iets mis, dan verlies je meteen flink wat geld. En als je jouw 2 000 euro belegt in aandelen van een twintigtal bedrijven, betaal je veel aankoopkosten.
  Door te beleggen in een technologiefonds, koop je onrechtstreeks aandelen van tientallen technologiebedrijven, want een fonds heeft meer mogelijkheden om de risico's over voldoende aandelen te spreiden. En daar kan je van meeprofiteren door een aandeel van het fonds te kopen;
 • Je kan beleggen in producten die voor gewone beleggers onbereikbaar zijn. Op sommige interessante obligatie-uitgiften kan je enkel intekenen als je voor bv. minstens 50 000 euro investeert. Voor de meeste beleggers is dat een te groot bedrag.
  Door een aandeel van een fonds te kopen, kan je onrechtstreeks ook van dergelijke uitgiften profiteren, want fondsen hebben daar wel de middelen voor;
 • Je kan eigen accenten leggen in jouw beleggingsportefeuille. Je wil bv. investeren in interessante economische regio's, in bepaalde sectoren of enkel in ecologische bedrijven. Het vergt veel tijd en aandacht om al die beleggingen te vinden, te kopen, actief op te volgen en de risico's ervan in het oog te houden.
  Fondsen met een thema kunnen daar een oplossing voor bieden. Zo zijn er fondsen die zich specifiek richten op sectoren zoals bv. energie, technologie of voeding. Andere fondsen richten zich op regio's zoals bv. België, Europa of Zuid-Amerika. Nog andere fondsen focussen op bv. groeilanden of volgen beursindexen zoals de Eurostoxx 50. De combinatiemogelijkheden zijn quasi eindeloos.

Pensioenspaarfondsen zijn misschien wel de bekendste vorm van fondsen. Ze verschillen van gewone fondsen op het vlak van fiscaliteit. Ze hebben een specifiek doel voor ogen: jouw pensioen! En dat doel wordt door de overheid fiscaal gestimuleerd. Je vindt alle informatie hierover in de Wikifinrubriek over pensioenen.

Fondsen hebben zeker voordelen voor beleggers, maar er zijn ook risico’s en kosten aan verbonden.

De Wikifin-tips

 • Fondsen bieden je de kans om met kleinere bedragen toch te investeren in verschillende producten en zo jouw risico te spreiden!
 • Let op: beleggen in pensioenspaarfondsen geeft recht op een belastingvermindering. Dat is niet het geval voor beleggingen in andere fondsen.
 • Tegenover de voordelen van fondsen staan er ook kosten. Lees daarom de rubriek "Kosten en risico's van fondsen"