Spaarcenten? Denk ook aan langetermijnsparen

Voor de inkomstenjaren 2020 tot 2023 moet de indexering van een aantal fiscale uitgaven nog worden bepaald in het kader van de programmawet Begrotingsopmaak 2021. De bedragen voor inkomstenjaar 2020 zullen vermoedelijk lager zijn dan vermeld op deze pagina. Deze pagina wordt aangepast wanneer de programmawet gestemd is.

Meer info: https://financien.belgium.be/nl/programmawet

Wat is langetermijnsparen?

Bij langetermijnsparen spaar je via een levensverzekering. Langetermijnsparen wordt aangemoedigd door de overheid die een fiscaal voordeel van 30% toekent op je stortingen van het jaar. Je kan sparen via een tak 21- of een tak 23-verzekeringsproduct en soms via een combinatie van beide. Het opgebouwde kapitaal wordt (doorgaans) op je 65ste verjaardag uitgekeerd.

Welk fiscaal voordeel levert langetermijnsparen op?

Bij langetermijnsparen geniet je, op de premies die je in de loop van het jaar hebt gestort, een fiscaal voordeel van 30%. Voor een persoon die het maximumbedrag fiscaal kan aftrekken, komt dat neer op 717 euro.

Het fiscaal aftrekbare maximumbedrag is afhankelijk van je inkomen (6% van je netto belastbaar beroepsinkomen + 179,10 euro), met een maximum van 2.390 euro (voor het aanslagjaar 2021, inkomstenjaar 2020).

Je kan natuurlijk minder sparen dan het maximumbedrag, en zelfs een jaar overslaan.

Om je een concreet idee te geven: als je netto belastbaar beroepsinkomen hoger ligt dan 37.000 euro, kan je het maximumbedrag van 2.390 euro inbrengen.

Wat zijn de kosten en de voorwaarden?

Om voor de belastingvermindering in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • het contract moet minimaal 10 jaar lopen;
 • je moet het contract vóór je 65ste afsluiten.

Ook als je 65 of ouder bent, kan je nog in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor langetermijnsparen, op voorwaarde dat je het contract voor je 65ste verjaardag hebt afgesloten.

Opgelet echter voor de instap-, uitstap- en/of beheerkosten die je in het kader van je levensverzekering moet betalen. Die kosten kunnen immers oplopen (meer dan 3 % is geen uitzondering). Bovendien gaat er nog een belasting van 2 %, de zogenaamde ‘verzekeringstaks’, van je premie af. Vergelijk dus steeds de kosten die de verschillende verzekeringsondernemingen aanrekenen.

Kan je het fiscaal voordeel voor de eigen woning en dat voor langetermijnsparen combineren?

 • Voor hypothecaire kredieten die in Vlaanderen en in Wallonië vóór 2016 en in Brussel vóór 2017 zijn afgesloten, worden beide voordelen in dezelfde fiscale korf ondergebracht. Dat betekent dat je, op je belastingaangifte, de volgende bedragen mag optellen om tot het maximumbedrag van 2.310 euro te komen:
  • het bedrag van het langetermijnsparen (tak 21 of tak 23);
  • de aflossingen van je hypothecair krediet (intrest, kapitaalaflossingen);
  • de premies voor je schuldsaldoverzekering in het geval van een hypothecair krediet.

Als je de aflossingen van je hypothecair krediet op je belastingaangifte vermeldt, bestaat de kans dat je fiscale korf daarmee al gevuld is. Je komt dan niet meer in aanmerking voor het fiscaal voordeel voor langetermijnsparen.

Heb je echter geen hypothecaire lening en ben je nog geen 65 jaar oud, dan kan langetermijnsparen je een interessant fiscaal voordeel opleveren.

 • Voor hypothecaire kredieten die vanaf 2016 zijn afgesloten:
  • in Wallonië (regeling van de 'chèque habitat'): je mag de premies voor langetermijnsparen combineren met het fiscaal voordeel van de 'chèque habitat';
  • in Vlaanderen: leningen voor een eigen woning hebben geen invloed op het bedrag dat je fiscaal in mindering mag brengen voor langetermijnsparen. Je mag dus elk jaar het maximale spaarbedrag storten in het kader van het langetermijnsparen.
 • Voor hypothecaire kredieten die vanaf 2017 zijn afgesloten in Brussel, is er geen belastingvermindering voor een eigen woning meer. Het jaarlijkse bedrag dat je in het kader van het langetermijnsparen mag storten, is dus niet meer geïmpacteerd. Bijgevolg heb je volop ruimte voor langetermijnsparen.

De Wikifin-tips

 • Informeer bij je verzekeraar of je belastingkantoor of je nog een fiscale marge hebt om aan langetermijnsparen te doen. Als dat zo is, kunnen stortingen in het kader van een levensverzekering je een interessant fiscaal voordeel opleveren.
 • Vraag voor alle zekerheid je verzekeraar om te berekenen welk bedrag je jaarlijks het best kan storten.
 • Als langetermijnsparen interessant voor je is en je verzekeraar je de keuze biedt tussen een tak 21- en een tak 23-product, denk dan goed na over het risico dat je bereid bent te nemen.
  • Hoe hoger het verwachte rendement van een financieel product, hoe risicovoller dat product.
  • Hoe langer je je geld ongebruikt kan laten staan, hoe meer risico’s je kan overwegen te nemen. Als je als jonge huurder een fiscaal voordeel zoekt om een bijkomend pensioenspaarpotje aan te leggen, kan je opteren voor een tak 23-product. Ben je daarentegen 50 jaar oud, heb je net je hypothecaire lening afbetaald en wil je niet te veel risico meer nemen met je geld, kan je eventueel beleggen in een tak 21-product. 
 • Echtgenoten die een gemeenschappelijke belastingaangifte invullen, kunnen elk een verzekeringsovereenkomst afsluiten, premies storten en een belastingvermindering genieten.
 • Op je belastingaangifte moet je het gespaarde bedrag onder code 1353 of 2353 invullen.