Checklist "Sparen"

Sparen is je geld niet uitgeven maar opzij zetten, in een spaarpot of op een spaarrekening. Bij sparen loop je weinig financiële risico's, wat wel het geval is bij beleggen. Het spaargeld blijft van jou en als je het op een spaarrekening zet, krijg je intrest.

Checklist: 

Maak een persoonlijke begroting

Door een persoonlijke budget te maken, merk je snel of je je inkomsten en uitgaven onder controle hebt. Er bestaan tal van gratis apps om dit handig te doen. Je kan ook altijd gebruik maken van een huishoudboekje of onze budgettool.

Zorg voor een buffer

Iedere verandering in je leven heeft gevolgen voor de buffer die je nodig hebt. Je kan altijd voor een onverwachte uitgave of een verandering in je inkomsten komen te staan. Bereken wat je minimaal direct beschikbaar moet hebben. Dat bedrag is voor iedereen anders. 

Sparen voor een extraatje

Eens je een financiële buffer hebt, kan je ook sparen voor een extraatje zoals een vakantie of een grote aankoop. Maak hiervoor een aparte budgetpost en reken uit hoe lang je moet sparen voordat je je spaardoel bereikt hebt. Met de Spaarcalculator bereken je eenvoudig hoe lang je voor een doel moet sparen.

Vergelijk spaarrekeningen en spaarintresten

Vergelijk de intresten op de verschillende spaarrekeningen. Je kan daarvoor de Spaarsimulator van Wikifin.be gebruiken.

Hogere rendementen betekenen vaak meer risico. Dat geldt ook voor een spaarrekening. Is het een gereglementeerde spaarrekening? Valt de spaarrekening onder het Garantiefonds

Sparen via een levensverzekering

Een levensverzekering die een vast bedrag uitkeert bij overlijden of op de einddatum van de verzekering, is ook een vorm van sparen. Sommige levensverzekeringen leveren je een belastingvermindering op. Je zal dan niet zo gemakkelijk aan je geld kunnen als je het nodig zou hebben.

Nu sparen voor later: pensioensparen

Geld dat je spaart op een gewone spaarrekening kan je direct opvragen. Wat je spaart via pensioensparen, kan je niet zomaar opvragen. Je kan je pensioensparen vaak tijdelijk pauzeren. Het geld dat je al spaarde via pensioensparen, laat je staan. Het sparen zelf zet je even op pauze. Eens je weer wat financiële ademruimte hebt, start je opnieuw met je pensioensparen. Met pensioensparen heb je trouwens recht op een belastingvoordeel.

Leen geen geld als je spaargeld hebt!

De intrest die je betaalt voor een lening is altijd hoger dan de intrest die je krijgt op spaargeld. Onder nul gaan op je bankrekening is ook een vorm van lenen.