Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe maak je een budget?

De Wikifin-budgettool is een handig instrument om je budget op te stellen.

Hou er rekening mee dat het goed invullen van een budget tijd en voorbereiding vraagt. Voordat je eraan begint, noteer je best een maand al je inkomsten en uitgaven. Verzamel minstens volgende informatie:

  • De inkomsten per maand. Veel voorkomend zijn: loon of werkloosheidsuitkering, kindergeld, vakantiegeld, eindejaarspremie, intresten op spaargeld, dividenden uit beleggingen, de huuropbrengst van een appartement dat je verhuurt.
  • De uitgaven. Ze omvatten zowel kleine, dagelijkse uitgaven als grote maandelijkse of jaarlijkse kosten. Enkele voorbeelden: de huishuur, de afbetaling van een woonlening, je gsm-factuur, een autoverzekering. Probeer ook een overzicht te maken van hoeveel je gemiddeld spendeert in de supermarkt, aan kledij, tanken en schoolfacturen.
  • Neem ook je spaargeld op in het budget. Daarmee zal je uitzonderlijke uitgaven moeten financieren, zoals de aankoop van een nieuwe auto.
Een vrouw vergelijkt de pastamerken in de supermarkt

De Wikifin-budgettool

Kies een rustig moment om het Wikifin budgettool te doorlopen. Vul het niet te gehaast in.

De Wikifin-budgettool

Als je de budgettool gedetailleerd hebt ingevuld en je krijgt je resultaat, bekijk dan je resultaat grondig voordat je beslissingen neemt.

  • Heb je een mooi overschot? Dan kan deze budgetoefening je helpen om maandelijks te sparen. Of misschien is het dan toch tijd voor die ene uitgestelde aankoop?
  • Bevestigt deze budgetoefening wat je vreesde, dat je iedere maand maar moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen? Gebruik deze informatie dan om te zien hoe je die negatieve spiraal kan omdraaien. Zijn er kleine, terugkerende uitgaven die je kan schrappen? Betaal je niet te veel voor bepaalde facturen zoals gas en elektriciteit? Vergelijk eens hoeveel die je kosten bij een andere leverancier. Ligt je maandelijkse huur hoog? Overweeg om te verhuizen naar een kleinere, goedkopere woning.

Laat het resultaat van deze oefening bezinken en vraag eventueel professionele hulp om je financiële situatie te analyseren en te verbeteren. 

Neem regelmatig de tijd om je budget opnieuw op te maken en te kijken waar je kan besparen.

Hou in een budget ook rekening met leuke dingen

Wikifin-tips

  • Probeer in je budget rekening te houden met zoveel mogelijk elementen.
  • Op internet vind je heel wat tools om je budget te beheren. De Wikifin-budgettool is een handig instrument om je budget op te stellen.
  • Je budget beheren wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor pleziertjes tussendoor. Voorzie een bedrag om af en toe ook eens te genieten!

Op zoek naar eenvoudige tips om een goed overzicht te krijgen op je inkomsten en uitgaven? Bekijk deze video.