De leerlingen beoordelen uitspraken over diverse betaalmiddelen namelijk cash, de overschrijving, betaalkaart en raadplegen hiervoor betrouwbare bronnen.
Aan de hand van een uitgebreide case wordt ingegaan op de aankoop van een wagen, alternatieve vervoersmiddelen, het totale kostenplaatje en de financiering daarvan.
De leerlingen lezen en interpreteren cijfers in verband met de uitgaven van een gezin. Ze bespreken het belang van het opstellen van een budget en het belang om daarin elke uitgavenpost op te nemen.
Aan de hand van passages uit productfiches detecteren de leerlingen belangrijke productkenmerken, kunnen deze uitleggen en kunnen bepalen welk product past voor welk type persoon (beleggersprofiel).
Aan de hand van een educatief spel leren de leerlingen spelenderwijs een startersbudget te beheren. Er wordt verder ingegaan op verschillende types budgetposten.
Aardrijkskunde, Economie, Handel, MAVO, Nederlands, PAV, SEI
424 downloads
De leerlingen staan stil bij hun consumptiegedrag voor levensmiddelen. Ze vergelijken het consumptiegedrag voor levensmiddelen in hun eigen gezin met dat van gezinnen in andere landen verspreid over verschillende continenten.
Met een concrete casus kruipen leerlingen in de rol van kredietbemiddelaar en berekenen ze de totale maandelijkse aflossingen. De leerlingen formuleren een kredietvoorstel en kunnen alle aspecten daarvan in kaart brengen.
De leerlingen ontdekken enkele beleggingsproducten uit het grote gamma aan bestaande beleggingsproducten. Aan de hand van productfiches detecteren de leerlingen belangrijke productkenmerken, kunnen ze deze uitleggen en bepalen welk producten bij hen passen.