Aan de hand van een uitgebreide case wordt ingegaan op de aankoop van een wagen, alternatieve vervoersmiddelen, het totale kostenplaatje en de financiering daarvan.
Alex, 13 jaar, gaat shoppen. Maar hoe maakt hij nu een keuze? Laat hij zich leiden door een promotieactie, een merk, de kwaliteit van een product of koopt hij waar hij zin in heeft? Alex denkt best goed na voor hij iets koopt.
De kinderen leren een budget te beheren en keuzes te maken. Als aanvulling op het spel maken ze kennis met het begrip sparen en verschillende spaarvormen.
De leerlingen starten met cijfers over jongeren en hun smartphones en gaan dieper in op prijzen van smartphones en telecomabonnementen. Ten slotte worden de eigenschappen van koppelverkoop bij smartphones besproken aan de hand van een kort rekeningvoorbeeld.
De leerlingen begrijpen de evolutie van de maatschappij en meer specifiek de evolutie van de diverse betaalmiddelen doorheen de tijd. Ze begrijpen dat betalen kan via ruilhandel, de overschrijving als via de smartphone.
Leerlingen analyseren informatie over 'het zakgeld in België' aan de hand van tabellen, grafieken en teksten. Ze toetsen het gegeven cijfermateriaal af met hun eigen situatie. Met een som zakgeld maken ze een klein budget op en stellen dit grafisch voor.