Aan de hand van een uitgebreide case wordt ingegaan op de aankoop van een wagen, alternatieve vervoersmiddelen, het totale kostenplaatje en de financiering daarvan.
De kinderen leren een budget te beheren en keuzes te maken. Als aanvulling op het spel maken ze kennis met het begrip sparen en verschillende spaarvormen.
Aan de hand van passages uit productfiches detecteren de leerlingen belangrijke productkenmerken, kunnen deze uitleggen en kunnen bepalen welk product past voor welk type persoon (beleggersprofiel).
Leerlingen analyseren informatie over 'het zakgeld in België' aan de hand van tabellen, grafieken en teksten. Ze toetsen het gegeven cijfermateriaal af met hun eigen situatie. Met een som zakgeld maken ze een klein budget op en stellen dit grafisch voor.
De leerlingen starten met een korte test waarin ze nagaan of ze krekel of mier zijn. Daarna worden de resultaten van deze test besproken en geanalyseerd. In een tweede deel gaan de leerlingen dieper in op hun aankoopgedrag en verschillende invloeden bij aankopen.
Aan de hand van één of meerdere video’s wordt het ontstaan van geld en de rol van een bank uitgelegd en kunnen de leerlingen op de verschillende vragen antwoorden. Hierdoor krijgen ze inzicht in het systeem van de bank en wat de betekenis is van sparen en een krediet is.
De leerlingen ontdekken enkele beleggingsproducten uit het grote gamma aan bestaande beleggingsproducten. Aan de hand van productfiches detecteren de leerlingen belangrijke productkenmerken, kunnen ze deze uitleggen en bepalen welk producten bij hen passen.