Wil je je spaargeld investeren in aandelen of obligaties? Maar heb je de tijd of ervaring niet om je beleggingen grondig op te volgen? Dan kan een beleggingsfonds voor jou een oplossing zijn. Deze video toont een korte introductie.
Of je nu werkt als loontrekkende, ambtenaar of zelfstandige, op het einde van jouw loopbaan, heb je recht op een rustpensioen van de overheid. Hoeveel rustpensioen ontvang je nu precies?
Hoe betaalt Alex zijn videogame het best? Met cash geld, met zijn bankkaart? Of schakelt hij zijn ouders in en betalen zij via Pay Pal of met hun kredietkaart? Kent Alex trouwens de gevaren van elektronisch betalen? Springt hij zorgzaam om met zijn pincode, kent hij Card Stop en is hij aandachtig voor phising en skimming?
Alex, 13 jaar, gaat shoppen. Maar hoe maakt hij nu een keuze? Laat hij zich leiden door een promotieactie, een merk, de kwaliteit van een product of koopt hij waar hij zin in heeft? Alex denkt best goed na voor hij iets koopt.
Handleiding bij het gebruik van het materiaal dat werd ontwikkeld in het kader van het SBO-project door het onderzoeksteam van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen. Dit materiaal is ter beschikking op de projectsite financiële-geletterdheid.org. Meer informatie over het SBO-project Financial literacy @ School op https://www.wikifin.be/nl/wikifin-at-school/financial-literacy-school-innovatief-lesmateriaal.
De leerlingen maken kennis met 3 zeer verschillende spaar- en beleggingsproducten (spaarrekening, aandeel, staatsbon) en vergelijken deze financiële producten op vlak van rendement, risico en liquiditeit.
Op basis van een korte video maken de leerlingen kennis met verschillende betaalmiddelen en denken ze na over welk betaalmiddel er in welke situatie best gebruik wordt.
Door middel van een hoekenwerk/groepswerk leren de leerlingen de meest courante betaalmiddelen en nieuwe betaalmethoden kennen. Ze bespreken de eigenschappen alsook de voor- en nadelen hiervan.