Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Welke verzekeringen moet je afsluiten als onderdeel van een hypothecair krediet?

Op deze pagina

Vóór de kredietverstrekker je een hypothecaire lening toekent, vraagt hij je twee belangrijke verzekeringen af te sluiten. Ze zijn in zijn én jouw belang.

Woonverzekering (of brandverzekering)

Er breekt brand uit in je huis. Na het vertrek van de brandweer laat je de schade vaststellen door je verzekeraar. Na de brand is je huis uiteraard heel wat minder waard. De woonverzekering moet je in staat stellen je huis weer op te knappen zodat je er opnieuw in kunt wonen, maar ook om de waarde van je woning, die immers als onderpand dient voor je hypothecaire lening, te bewaren voor de kredietverstrekker. 

Schuldsaldoverzekering (of overlijdensverzekering)

Als je sterft, erven je partner en kinderen niet enkel je bezittingen, maar ook je schulden. Met een schuldsaldoverzekering bespaar je hen financiële zorgen. Overlijd je vóór je hypothecair krediet is afbetaald, dan krijgt de kredietverstrekker het nog verschuldigde bedrag volledig of deels terug via de schuldsaldoverzekering.

Weetje

 Een kredietverstrekker zal je vaak verplichten om een woon- en een schuldsaldoverzekering af te sluiten vooraleer hij je een krediet verleent. Hij kan je echter niet verplichten om die verzekeringen aan te gaan bij een door hem aangewezen verzekeraar. Daar staat de keuze je vrij. 

Verzekering gewaarborgd wonen

De Vlaamse overheid verstrekt je een gratis verzekering tegen onverwacht inkomensverlies door ontslag of ziekte. Zo kan je je hypothecaire lening blijven afbetalen. Het moet wel gaan om je hoofdverblijfplaats en je mag geen eigenaar zijn van een andere woning. Je vindt meer informatie evenals de diverse voorwaarden op de website van de Vlaamse overheid.

Waar kan je die verzekeringen afsluiten?

Meestal zal je kredietverstrekker voorstellen om ook de verzekeringen bij hem af te sluiten. Mogelijk geeft hij je dan een korting op de intresten van je krediet.

Je bent echter niet verplicht om je lening en de verzekeringen bij dezelfde kredietverstrekker af te sluiten en ook niet bij de verzekeringsmaatschappij die wordt voorgesteld door je kredietverstrekker.

Vóór je je ergens toe verbindt, kijk je dus maar beter na wat andere banken en verzekeringsmaatschappijen aanbieden en tegen welke tarieven.

Voordelige rentevoeten voor de volledige looptijd van je lening wegen niet altijd op tegen goedkopere verzekeringspremies bij de concurrentie.

Wikifin-tips

  • Je verzekeringen zijn je vangnet. Bezorg je verzekeraar alle informatie die hij nodig heeft om je efficiënt te kunnen verzekeren. Als je je aangifte niet correct invult, kan hij bij een brand bijvoorbeeld zijn tussenkomst verminderen of zelfs weigeren tussenbeide te komen.
  • Hou bij een vergelijking van verzekeringen altijd rekening met de aangeboden dekkingen en de premies die je moet betalen.