Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

couple-looking-building.jpg
Aangepast op

Wat zijn de kosten en belastingen voor de aankoop van een tweede verblijf?

Op deze pagina

Een tweede verblijf is niet alleen leuk als toevluchtsoord voor verlengde weekends, het kan op lange termijn ook een interessante belegging zijn. Hou bij de aankoop ervan wel rekening met een aantal kosten.

Registratiebelasting en btw

Op de aankoop van een tweede verblijf in België moet je registratiebelasting of registratierechten betalen. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan ben je 21 % btw verschuldigd.

Minder aantrekkelijk fiscaal regime

Omdat het niet om je hoofdverblijfplaats gaat (de woning waar je het grootste deel van het jaar doorbrengt), kan je niet genieten van eventueel verlaagde registratierechten. Je wordt dus volledig belast.

Andere kosten

Voor een tweede verblijf moet je bovendien:

  • Onroerende voorheffing betalen.
  • Personenbelasting betalen. Of je het tweede verblijf verhuurt of niet, je onroerend inkomen wordt belast. Daartoe wordt het geïndexeerd kadastraal inkomen van je pand vermenigvuldigd met 1,40 om het vervolgens aan je andere inkomsten toe te voegen. Verhuur je het tweede verblijf aan iemand die het voor zijn beroep gebruikt, dan is het bedrag dat aan je belastbaar inkomen wordt toegevoegd nog groter. 

En in het buitenland?

Ligt je tweede verblijf in het buitenland? Ook dan moet je in principe kosten en belastingen betalen. Wil je daarover meer weten, dan raden we je aan contact op te nemen met een fiscaal specialist. Naargelang het geval, kunnen er enorme verschillen zijn.