Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

five-people-holding-smartphone-laptop.jpg
Aangepast op

Wat moet je doen na een ontslag?

Je werkgever mag je niet zomaar aan de deur zetten. Hij moet altijd een reden opgeven, die hij je moet meedelen in een aangetekende brief.

Als er sprake is van een kennelijk onredelijk ontslag, bijvoorbeeld als de reden van het ontslag geen verband houdt met je geschiktheid of je gedrag, dan kan de rechter een schadevergoeding van 3 tot 17 weken loon aan de werkgever opleggen.

Soms wordt er ook een groep van medewerkers ineens ontslagen. Dat is vaak een collectief ontslag. Het gebeurt bijvoorbeeld bij een bedrijf dat wil reorganiseren. Ook hier moet de werkgever strikte procedures volgen.

Ben je ontslagen, blijf dan niet bij de pakken zitten. Start met het zoeken naar een andere job. Misschien heb je in zoektocht recht op een begeleiding door specialisten.

Weetje

In een aantal situaties voorziet de wet in een speciale bescherming tegen ontslag. Meer informatie daarover vind je bij je vakbond of bij een gespecialiseerd advocaat.

Wat moet je doen als je ontslagen wordt?

  • Schrijf je zo snel mogelijk als werkzoekende in bij VDAB (Vlaanderen), ACTIRIS (Brussel) of FOREM (Wallonië). Dat kan online of telefonisch. Deze inschrijving is noodzakelijk wil je een werkloosheidsuitkering ontvangen en is erg nuttig bij je zoektocht naar een nieuwe job.
  • Stap ook zo snel mogelijk naar je vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen als je een werkloosheidsuitkering wil ontvangen. Ze geven je meer info over wat je te doen staat. Zij nemen daarnaast voor jou contact op met de RVA om ervoor te zorgen dat je een werkloosheidsuitkering krijgt en bezorgen je alle noodzakelijke documentatie. Het is de RVA die uiteindelijk beslist of je recht hebt op een uitkering.
  • Zaten in je loonpakket extralegale voordelen onder de vorm van een of meerdere verzekeringen, controleer dan of je ze individueel kan voortzetten, ook voor je familieleden. Denk maar aan een hospitalisatieverzekering.
  • Veel werknemers bouwen een aanvullend pensioen op bij hun werkgever. Als je van werkt verandert, blijft dat van jou. Je kan het gespaarde bedrag echter pas opnemen als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.
  • Je ontvangt verschillende sociale documenten van je ex-werkgever, zoals een C4-formulier, vakantie- en tewerkstellingsattesten. Controleer zeker of je alles hebt gekregen. De VDAB of ACTIRIS weet welke sociale documenten nodig zijn om aanspraak te kunnen maken op een werkloosheidsuitkering.
  • Je hebt misschien recht op een opzegvergoeding. Ook daarover kun je meer informatie verkrijgen bij je vakbond.
  • Eens je alle administratie hebt afgehandeld, kan je beginnen aan de zoektocht naar een nieuwe job. Je kan ook overwegen om zelfstandig te worden.
  • Zoek bij betwisting van je ontslag hulp bij je vakbond.