Nu kan je overal ter wereld contactloos betalen. Het volstaat dat de handelaar een terminal heeft waarop het symbool met de vier kleine radiogolven staat.
Contactloos betalen met je smartphone, je kaart ...
Wikifin-tip
Febelfin, de Belgische federatie van banken, heeft een aantal presentaties gemaakt over de diverse manieren om digitaal te betalen. Je kan ze via deze link bekijken.
Met je betaalkaart
In België kan je maximum 50 euro contactloos betalen per verrichting en meestal 100 euro voor opeenvolgende verrichtingen. Sommige banken laten hun klanten immers toe om deze cumulatieve limiet zelf aan te passen in de bankapp (soms mogelijk tot een bedrag van 150 euro). Bovenstaande limieten kunnen van land tot land verschillen, maar de limieten van kracht in het land van de kaarthouder zullen nooit worden overschreden.
Zodra je de cumulatieve limiet (van bvb. 100 euro) hebt bereikt, moet je voor een volgende betaling je pincode ingeven. Daarna kan je weer contactloos betalen.
Met een app op je smartphone
Met een app kan je veilig en snel betalen. Er is een ruime waaier aan apps en er blijven maar nieuwe bijkomen.
Zowel in België als in het buitenland zijn de meest populaire betaalapps Apple Pay en Google Pay: je downloadt de app, koppelt je bankkaart eraan en binnen de paar seconden heb je betaald.
Meestal volstaat het om je smartphone vlak bij de betaalterminal te houden en je betaling te bevestigen met je vingerafdruk of met gezichtsherkenning. Met deze apps kan je overal ter wereld betalen.
Het nieuwste type banken, de volledig digitale neobanken, bieden hun basisbankdiensten uitsluitend aan via smartphone en/of online. Hun tarieven zijn vaak aantrekkelijk en verwacht wordt dat ze hun dienstenaanbod in de nabije toekomst zullen uitbreiden.
Weetje
Veilig betalen
- Ga na in welke mate je bankkaart of je bank beveiligd zijn. Krijg je bv. een sms-code toegestuurd voor een betaling, of wordt je via e-mail verwittigd dat er een transactie voor een bepaald bedrag zal worden verricht?
- Ga na in welke mate een website of webpagina beveiligd zijn door erop te klikken. Het voorvoegsel "https" in het internetadres geeft aan dat het om een beveiligde website gaat.
- Bewaar je bankgegevens niet op je computer.
- Gebruik geen openbaar wifi-netwerk om transacties te verrichten.
- Beveilig je wachtwoorden (verschillende karakters) en je computer (bijvoorbeeld met een virusscanner).
- Wees voorzichtig met onbekende websites, onvolledige informatie, misleidende reclame, speciale voorwaarden die verdacht lijken ...