Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Borgtocht

Soms vraagt de kredietgever dat iemand zich voor je krediet "borg" stelt: dat kan een familielid of een vriend zijn. Als je je krediet niet zoals afgesproken terugbetaalt, kan de kredietgever eisen dat die persoon in jouw plaats de krediet verder afbetaalt.

Wie voor je borg staat, ondertekent een afzonderlijk contract met de kredietgever, een zogenaamde borgtochtovereenkomst. Daarin staan alle gegevens die betrekking hebben op de borg. Wat ze zeker moet bevatten, is het bedrag waarvoor borg wordt gestaan. Dat is niet altijd evenveel als het totale geleende bedrag. De persoon die voor je borg staat, ontvangt ook een exemplaar van het kredietcontract.

Borg staan is een grote verantwoordelijkheid. Als iemand aan je vraagt om voor hem/haar borg te staan, weeg dan goed af of je echt bereid bent om in het slechtste geval de schulden van die persoon af te betalen.

Wikifin-tip

Denk evengoed twee keer na voor je aan iemand de vraag stelt om borg te staan voor jou. Die andere persoon durft je misschien niet af te wijzen. Zo kunnen jarenlange goede relaties stuklopen. Als een kennis zich borg stelt voor je lening, informeer hem dan op een correcte en volledige manier over je financiële situatie.

Meer info