Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Moet je een schuldsaldoverzekering afsluiten bij een consumentenkrediet?

Met een schuldsaldoverzekering kan je je erfgenamen beschermen. Ze zorgt ervoor dat als je sterft een verzekeringsmaatschappij het deel van je krediet dat nog niet vervallen is, terugbetaalt.

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening is een schuldsaldoverzekering vrij gangbaar omdat het doorgaans om grote bedragen voor een lange termijn gaat, maar je kan er ook een afsluiten voor consumentenkredieten voor de aankoop van bijvoorbeeld een auto, een koelkast, een televisie of een laptop. Dit zijn meestal leningen voor een kleiner bedrag en een kortere periode. Overweeg je om er een af te sluiten, kijk dan na of ze nuttig is en of je er niet te veel voor betaalt.

Ken je rechten!

  • Niemand kan je verplichten om een schuldsaldoverzekering aan te gaan als je leent om een auto of een televisie te kopen.
  • Niemand mag je verplichten om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij een aangeduide verzekeraar. Je mag altijd vrij je verzekeraar kiezen. Wel kan de kredietgever je een lagere rentevoet geven als je de schuldsaldoverzekering afsluit bij de verzekeraar die hij voorstelt.
  • Men kan je ook een voordeliger (dan het volle of geafficheerde) tarief op je lening aanbieden op voorwaarde dat je een schuldsaldoverzekering afsluit. Dan heb je het recht om het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van de lening met en zonder schuldsaldoverzekering te vragen en die te vergelijken. In bepaalde gevallen zal het voordeliger zijn om de lening af te sluiten zonder verzekering en het volle tarief te betalen.

Wikifin-tips

  • Je bent niet verplicht om een schuldsaldoverzekering aan te gaan als je geld leent om bijvoorbeeld een wasmachine te kopen. Je kan zo’n verzekering eventueel toch overwegen als je een groot bedrag leent en als je bezorgd bent dat je familie in financiële problemen zou komen wanneer je zou sterven.
  • Sluit je toch een dergelijke verzekering af, dan loont het de moeite om goed na te gaan welke risico’s gedekt en uitgesloten zijn en de totale kosten van de verzekering ermee te vergelijken. Het is ook aangewezen verzekeringen onderling te vergelijken.